Iarnă cu noutăţi pe piaţa restaurantelor: s-a deschis interiorul casei Boema

Iarnă cu noutăţi pe piaţa restaurantelor: s-a deschis interiorul casei Boema
Proprietarii au finalizat o nouă etapă de proiect, amenajarea etajului casei, la nouă luni de la începerea lucrărilor pentru reabilitarea proprietăţii de pe Iuliu Maniu.

Decor de insipraţie nordică, bănci de biserică germană, şemineu făcut de sobarul Casei Regale, bar din marmură, parchet şi bârne din lemn recuperat: interiorul clădirii monument istoric s-a deschis la început de weekend. Grădina de vară, temporar închisă după începerea sezonului rece, se redeschide în decor de iarnă, pentru săptămânile dinainte de sărbători.

La fel ca în cazul grădinii, pentru operarea noului spaţiu, proprietarul, Simion Mureşan (de la Electrogrup), continuă parteneriatul cu administratorii localului Toulouse - Petru Bucşa, Bogdan Gheorghiu şi Radu Vargancsek. După ce la începutul verii a fost inaugurată grădina de vară din curtea interioară, proprietarul şi asociaţii au deschis oficial vineri şi casa. O parte din casă, mai precis: un restaurant la etajul clădirii, cu un traseu care "curge" în cinci zone diferite.

Au apărut o încăpere catalogată de proprietari drept rustică, având elemente de inspiraţie nordică, o sală unde a fost instalat barul cu blat de marmură, o zonă unde tronează un şemineu din cărămidă, realizat de sobarul care a lucrat şi pe domeniul regal de la Săvârşin, o altă încăpere unde îţi atrage privirile un pian bătrân de mai bine de 180 de ani şi un culoar mobilat cu mese şi cu scaune cu vedere la grădină, care leagă traseul.

Modelele de insipraţie gotică au fost copiate după cele ale catedralei din vecinătate, băncile de biserică au fost aduse din Germania, iar soba albă instalată în una dintre încăperi a fost găsită într-o casă de pe aceeaşi stradă, achiziţia ei costând cam cât avansul pentru un apartament (luat prin Prima Casă). După cum explică asociaţii din proiect, din vechea casă de la nr. 34 au fost recuperate toate materialele care au putut fi recondiţionate: de la parchet la o veche scară transformată în băruleţ. Compartimentarea etajului e cea originală a casei, pereţii parazitari fiind înlăturaţi pe parcursul lucrărilor. Casa Boema e cea care l-a "scos" pe arhitectul Corvin Cristian (semnatar al mai multor proiecte de restaurante bucureştene) în afara capitalei.

"El lucrează doar în Bucureşti şi în afara ţării. La Cluj a venit datorită locului, după ce i-am trimis poze cu felul în care arată imobilul", aminteşte Vargancsek. Din acest weekend se redeschide pentru perioada de dinaintea sărbătorilor şi grădina din curtea interioară. Timp de patru ore pe zi, după-amiază spre seară, grădina de vară se transformă în grădină de iarnă, unde se va servi ceai, vin fiert şi vată de zahăr, unde se pune în funcţiune grill-ul, totul în background de sezon, cu lumini, brad de Crăciun şi muzică "asortată".

Redeschiderea grădinii de vară şi acum punerea în circuit a etajului sunt primele etape din proiectul care are încă statut de "work in progress". Urmează celelalte niveluri ale casei: o cramă şi "wine bar" la subsol, o nouă zonă de restaurant (a la carte) la parter, un cigar bar (pentru amatorii de trabucuri asociate cu un pahar de coniac), dar şi o sală de evenimente în podul aflat acum în şantier. "Ca etapizare a proiectului, gândirea ar fi asta: mansarda e cea mai apropiată de darea în folosinţă, apoi cigar bar-ul, după aceea vom coborî cu lucrările în cramă, iar ultima parte ar fi restaurantul, care ar fi "acordul fin" al locului. Ne concentrăm mai întâi pe partea de business", a explicat Mureşan.

Sala de evenimente, care începe acum să se contureze, va avea o capacitate de 3-400 de persoane. "Ne gândim la ea ca fiind una multifuncţională. Aici vom putea avea atât evenimente corporate, cât şi alt gen de manifestări: de la concerte la expoziţii de artă şi prezentări de modă", spune Gheorghiu. Nici Mureşan, nici asociaţii nu se încumetă deocamdată să dea un termen privind momentul în care proiectul va fi complet pus în funcţiune şi lansat în circuitul de activitate. Potrivit lui Mureşan, investiţia pentru lucrările realizate până acum a ajuns la 1,8 milioane de euro, care se adaugă milionului plătit pentru achiziţia clădirii.

Istorie cu hopuri pentru Boema clujeană
Clădirea şi curtea au fost preluate de Mureşan în 2011, printr-o tranzacţie de la 1 milion de euro, conform datelor făcute publice. După achiziţie proprietatea a mai stat în aşteptare aproape doi ani, dar în 2013 proprietarii au dat drumul lucrărilor de reamenajare şi au încheiat un parteneriat cu administratorii localului Toulouse pentru repunerea în funcţiune a grădinii, sub denumirea de Casa Boema. La începutul verii proprietatea a fost repusă în funcţiune prin redeschiderea grădinii. Inaugurarea a fost imediat urmată de un scandal iscat după ce doi vecini au depus plângeri pentru închiderea tarasei, nemulţumiţi de deranjul pe care l-ar provoca aceasta. Conflictul nu a fost închis, dar restaurantul, care a obţinut în această săptămână acordul de funcţionare, poate opera. Clădirea istorică a fost construită acum 180 de ani. Terenul este de 1.330 mp, iar clădirea amplasată la frontul străzii e structurată pe patru niveluri (subsol, parter, etaj şi pod).

 

Etichete
Comenteaza