Povestea începe în 1848. Firme clujene care au crescut împreună cu oraşul

Povestea începe în 1848. Firme clujene care au crescut împreună cu oraşul
Zece dintre cele mai vechi branduri devenite simboluri ale Clujului. Le-au cunoscut şi bunicii noştri, le vor prinde probabil şi copiii noştri.

Ursus, unul dintre cele mai mari şi mai vechi branduri clujene care s-au impus în România, este cel mai important producător de bere din ţară. Prima fabrică a fost fondată în 1878 în cartierul Mănăştur. Din 1927 a primit numele întreprinderii "Fabricile de Bere Unite din Cluj și Turda Ursus SA", iar în 1948, în perioada naţionalizării Ursus a primit numele "Fabrica de Bere Înainte - Cluj". Berea de la Cluj a devenit un reper după ce a început să fabrice prima bere pasteurizată din România. Ursus a sponosorizat în 2003 Expediţia Română pe Everest, iar din 2009 este sponsorul echipei naţionale de fotbal a României. În 2011, din pocate, Ursus a rupt legăturile cu Clujul: conducerea e la Bucureşti, iar fabricile sunt la Buzău şi Timişoara.

Un alt lider pe piața internă și unul dintre cei mai mari producători din Europa de sud-est în domeniul armăturilor și robinetăriei este Armătura, fondată în 1890, oferta fiind pentru armăturile pentru gaz, apa şi abur. În 1934, după mari eforturi de dezvoltare, a venit cu o inovaţie mondială în domeniu şi anume robinetul cu închidere prin bilă, pentru care a primit Brevetul Regal de Invenţie. Armătura a continuat să fie singurul producător de armături pentru instalaţii sanitare din România, între anii 1949-1960, iar începând cu anul 1970 compania a trecut graniţele către America, Asia şi Europa. În 1996 a incheiat procesul de privatizare, fiind in prezent societate comercială cu capital integral privat. În 2005 a fost preluată de firma austriacă Herz. În 2012 Armătura avea acţionariat mixt, dar deţinută în proporţie de peste 50% de către grupurile austriace Herz Armaturen (32%) şi Tridelta Gruppe (17%), alături de fondul de investiţii american Broadhurst Ltd. (7%). Acesta nu s-a schimbat până în prezent.

Cu o istorie de peste 105 ani, Napolact este unul dintre cei mai mari producători de lactate din România şi are în prezent trei fabrici, la Târgu Mureș, Cluj (în Baciu) și Carei. Firma de produse lactate care avea atunci denumirea "Atelierul lui Vlad" este atestată la Cluj în 1905 şi producea unt şi brânză de vacă. În urma naționalizării în 1948, Atelierul lui Vlad devine" Întreprinderea de Industrializarea Laptelui Cluj". Primeşte numele Napolact abia în anul 1990. A trecut prin mai multe procese de modernizare, astfel că fabricile din Baciu şi Huedin au început să exporte în Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Şi Napolact a fost la un pas să părăsească oraşul unde a luat fiinţă, dar în cele din urmă a renunţat la idee. În 2014 Napolact deschide primul magazin cu o zonă de cafenea în Cluj-Napoca.

Fabrica de încălţăminte Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co", iar după Primul Război Mondial a devenit societate pe acțiuni. A purtat nume precum Herbak sau Dermata. În anii ‘80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. A ajuns în acea periodă să depăşească 8.000 de angajați şi se putea lăuda cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc. Ca urmare a managementului neadecvat, după Revoluție fabrica decade, ajungând să fie declarată falimentară în 1999 și închisă. Povestea vechii fabrici nu se opreşte însă aici: în anul 2004 se redeschide o secție a fabricii cu doar 35 de angajați, secție care se extinde de-a lungul anilor, ajungând în 2009 la peste 300 de angajați. 90% din producția actuală este exportată. Administrarea companiei a fost cedată apoi de către AVAS către Consiliul Județean Cluj, care deține 93,16% din acțiuni, 6,83% din acțiuni fiind deținute de alți acționari.

Terapia este o altă companie clujeană cu tradiţie şi greutate, înfiinţată în 1920 sub numele "Întreprinderea de medicamente Terapia". Este al doilea producător român de medicamente şi cel mai mare exportator de medicamente din România. Terapia este cunoscută şi pentru că a lansat medicamentul Faringosept. În anul 1991 a devenit societate comercială pe acţiuni, iar în 1996 s-a privatizat. Terapia este primul producător român de medicamente care a înfiinţat un centru de bioechivalență în anul 2002, iar în iulie 2003 a obținut Certificatul de Bună Practică de Laborator. Au urmat vremuri grele, în 2004 ajungând de la 1.500 de angajaţi la mai puţin de 500 şi mai producea doar faringoseptul. Tot în 2004, Advent International a achiziționat 95% din Terapia, aceasta fiind cea mai mare tranzacție din industria farmaceutică din România, cu o valoare de 324 milioane de dolari. Întreprinderea şi-a schimbat numele în Terapia Ranbaxy, după ce Ranbaxy Netherlands BV a cumpărat 96,7% din acțiuni, în 2006. În 2008, compania Terapia Ranbaxy a devenit membră a grupului japonez Daiichi Sankyo, al treilea producător din piața japoneză. În anul 2009, compania era cea mai mare firmă producătoare de medicamente generice de pe piața din România, și pe locul șapte în topul companiilor farmaceutice, cu o cotă de 4,2% În ultimii ani, compania și-a deschis reprezentanțe în Moscova (Rusia) și Kiev (Ucraina) şi este în continuare deţinută de Ranbaxy.

Tricotaje Someşul este lider român în industria de tricotaje, cu o experienţă de peste 80 de ani în producerea de îmbrăcăminte tricotată. Totul a început în 1930 cu un mic atelier, dar s-a dezvoltat repede, producând pentru România, dar şi pentru alte ţări. A fost privatizată în 1995, iar 10 ani mai târziu avea un profit foarte bun, 700 de angajaţi şi o producţie anuală de 1 milion de articole. Situaţia a început să se înrăutăţească din 2006, iar după disponibilizătile din 2009, Someşul a rămas cu 70 de salariaţi. Produce în continuare preponderent pentru export, iar articolele merg în ţări ca Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia sau Italia.

Prodvinalco şi-a început activitatea în 1932 ca depozit ce se ocupa cu îmbutelierea, depozitarea și desfacerea băuturilor alcoolice spirtoase, iar în prezent este ca treia companie producătoare de alcool şi prima pe piaţa de distillate natural din România. Produce țuică și rachiuri din fructe, specialități din extracte natural, băuturi alcoolice spirtoase, lichioruri și gin. Fabrica este situată în comuna Baciu, şi în 2009 avea cinci linii de producție și o capacitate de depozitare de 600.000 de sticle. Cifra de afaceri, în acelaşi an, se ridica la 11,5 milioane de euro.

Sinterom a început să existe din anul 1936 cu numele de „Uzina Triumf" şi furnizează, până în prezent, componente pentru industria auto, industria electrotehnică și a bunurilor de larg consum. Aici s-au produs pentru prima dată în România bujiile cu filament incandescent, în 1959. Denumirea de Sinterom a primit-o în 1974. Criza economică şi-a spus cuvântul, iar după anul 2008, Sinterom a cunoscut o scădere în vânzări. În prezent mai are doar 220 de angajaţi, şi aparţine de SCR Group.

Farmec a luat naştere în Cluj-Napoca în 1943, sub forma unui mic laborator, iar 20 de ani mai târziu apare pentru prima dată celebrul Lapte Doina care este în continuare cel mai bine vândut demachiant pe piaţa din România. Dezvoltarea celei mai mari platforme de producţie de cosmetice din ţară începe în anii '70.Farmec S.A. a fost privatizată integral în anul 1995 şi deţine capital românesc. În 2003 au inaugurat şi un parc ce poartă numele firmei, pe strada Bucureşti, vizavi de blocul spray. Până în prezent a devenit cel mai mare producător de cosmetice din România şi unul dintre cei mai importanţi din Europa de Sud-Est, cu un număr de 600 de angajaţi în 2013.

Cel mai mare producător de abrasive profesionale din România a luat naştere tot la Cluj-Napoca în 1949, purtând denumirea de Carbochim. De-a lungul timpului şi-a modernizat tehnologia, în prezent reuşind să creeze produse de înaltă calitate. Cifra de afaceri a companiei, în 2007, era de 32,3 milioane de lei (8,7 milioane de euro). În 2008, Carbochimul a înregistrat un profit net de 5 ori mai mare decât în anul precedent. În prezent, Carbochimul are acţionariat roman în proporţie de 99%.

Comenteaza