Urma scapă turma în marile tranzacţii ale Clujului

Urma scapă turma în marile tranzacţii ale Clujului
2014 a fost un an sărac în achiziţii şi fuziuni, majoritatea fiind pe plan local sau în care firmele clujene au fost incluse în tranzacţiile derulate de companiile mamă. Ultima lună a salvat piaţa, prin preluarea de către Banca Transilvania a Volksbank România. ZIUA de CLUJ vă prezintă cele mai importante tranzacţii din 2014, inclusiv cele de proprietăţi.

Ianuarie: O companie de IT cu un sediu la Cluj a fost cumpărată de un grup care are acum 1.600 de angajaţi pe trei continente. Euroscript a cumpărat furnizorul de soluţii de management al conţinutului Amplexor Heverlee Belgia. Majoritatea acţiunilor a fost achiziţionată din fonduri cu capital de risc. Amplexor are afaceri anuale de 11 milioane euro şi 90 de consultanţi şi experţi în Belgia şi România. Aceasta dezvoltă arhitecturi intranet şi implementează site-uri orientate spre informaţii. Consultanţii Amplexor oferă servicii de consiliere şi de implementare în arhitectura informaţiei, soluţii de căutare, soluţii de management al documentelor, platforme de management al conţinutului web. Amplexor are sedii în Leuven, Ghent, dar şi la Cluj, din ianuarie 2013. 
 
Februarie: Accenture înghite Evoline. Denumirea companiei clujene a fost schimbată de către multinaţionala din Dublin, după ce a achiziţionat reţeaua Evopro. Gigantul cu afaceri anuale de 28 de miliarde de dolari a modificat numele companiei în Accenture România şi vrea să dubleze numărul de angajaţi de aici, până la 1.000 de informaticieni. „Iniţial, noi ne axam pe outsourcing, însă ne-am orientat şi către programe informatice proprii. Includerea în grupul Accenture ne va aduce şi alte proiecte consistente ", menţionează Laszlo Barabas, chief technology officer la Cluj. Furnizorul român de servicii informatice dispunea de centre în Cluj şi Mureş. Compania dezvoltă soluţii software pentru industrie şi automatizări, aplicaţii pentru terminale mobile. 
 
Februarie: EBS finalizează integrarea în grupul NTT, păstrând deocamdată vechea denumire. Directorii din cadrul Nippon Telegraph and Telephone Data  s-au întrunit aici pentru a-i integra pe clujeni în cel mai mare grup mondial de telecomunicaţii. Grupul voia să transfere la Cluj centrele sale de date din München şi din Milano şi să mute proiectele din  India. „Am vândut EBS exact atunci când trebuia. Prin preluarea de către NTT Data, Clujul a devenit un cap de pod pentru acest grup în Europa Centrală şi de Est. Voi conduce firma până când va fi nevoie de serviciile mele, echipa funcţionează şi fără mine", mărturiseşte directorul Daniel Metz. Denumirea va rămâne EBS timp de trei ani, după care se transformă în NTT - România, urmând modelul celorlalte din grup.
 
Februarie: Compania de software Endava anunţă fuziunea strategică cu firma germană de consultanţă Alpheus. Motivul - accelerarea expansiunii pe pieţele de limbă germană. Alpheus, cu sedii la Frankfurt şi Londra, a fost integrată în Endava Group, cu birouri în Londra, New York şi Glasgow şi centre de livrare în România şi Republica Moldova. "Fuziunea are în vedere valorificarea modelului de livrări al Endava, care are un succes dovedit şi constă în combinarea competenţelor tehnice de nivel ridicat din Europa de Est cu expertiza în consultanţă şi livrare deţinute pe pieţele unde se află clienţii companiei", conform conducerii. În toamnă, Endava Cluj s-a mutat în noua clădire de birouri de lângă Iulius Mall, unde a închiriat şapte etaje. Grupul Endava avea 1.400 de angajaţi în opt sedii din Marea Britanie, SUA, România, Republica Moldova şi afaceri anuale de 50 de milioane de euro.
 
Martie: O societate controlată de familia Gadola, de la EnergoBit, cu membri susţinători ai clubului de fotbal din Gruia, a preluat terenul cu baza sportivă din Gheorgheni, pentru un proiect imobiliar. Omul de afaceri Arpad Paszkany a vândut cu 2,55 milioane de euro baza de antrenament a echipei CFR din zona Iulius Mall către Ştefan Gadola, ca ultimă variantă de salvare a clubului de fotbal care se confruntă cu grave probleme financiare. Terenul a fost achiziţionat printr-o societate deţinută de fiii acestuia. Tinerii Raul şi Sorin Gadola s-au alăturat de câţiva ani activităţii EnergoBit. South East Euromentor, firmă controlată de Paszkany, era beneficiara unui certificat de urbanism eliberat de Primăria Cluj-Napoca pentru un teren amplasat în zona Între Lacuri. 
 
Mai: Restaurantul Chios revine pe piaţă după un transfer de administrare în grupul oamenilor de afaceri clujeni. Proprietarii, oamenii de afaceri Dorel Goia, Radu Şter şi Mircea Ilea, erau interesaţi să vândă, însă restaurantul a fost preluat în gestiune de Sorin Dan, activ pe piaţa hoteluri-restaurante-catering, prin restaurantul Bricks şi hotelul City Plaza, al cărui pachet majoritar a fost cedat în toamnă cu 10 milioane de euro. Alături de nunţile generatoare de activitate şi de bani, restaurantul-gazdă a balurilor organizate de clubul milionarilor din Rotary ar putea fi utilizat şi pentru alte evenimente, ca Festivalul Internaţional de Film Transilvania sau Festivalul Jazz in the Park. Chios a fost cumpărat în 2000, prin licitaţie, de Goia, Ilea şi Şter.
 
Mai: Fuziune în familia Timofte. Transilvania Construcţii Cluj (TCC) va fuziona cu unul dintre acţionarii săi, Parc Logistic Transilvania (PLT), şi a depus un proiect, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. La TCC preşedinte era omul de afaceri clujean Mircea Timofte, iar la PLT, fiul acestuia, Andrei Timofte. TCC avea active de 157 de milioane de lei, capitaluri proprii de 114 milioane şi datorii de 42 de milioane. Administratorii societăţilor implicate au decis ca evaluarea globală pentru determinarea aportului net de fuziune să se realizeze de către un evaluator independent. Ca efect al fuziunii, TCC preia integral activul şi pasivul PLT, iar în vederea acoperirii aportului PLT de capitaluri proprii. Noile acţiuni emise de TCC ca urmare a fuziunii şi distribuite asociaţilor PLT dau dreptul la dividende începând cu 31 decembrie 2014.
 
Noiembrie: Năsalul se întoarce. Clusterul AgroTransilvania şi Cooperativa Agricolă Someş-Arieş (CASA) şi a preluat de la olandezii de la FrieslandCampina fabrica de brânzeturi de la Ţaga, închisă pe motiv de lipsă de vânzări. Noii chiriaşi au înfiinţat Societatea Fabrica de Brânzeturi şi spun că îşi vor permite să aibă preţuri mai mici pentru că produc şi materia primă. Grota, fabrica şi marca Năsal rămân în proprietatea Napolact, companie a grupului din Olanda. Acordul semnat între FCR şi societatea Fabrica de Brânzeturi Transilvania, născută din asocierea dintre ATC şi CASA, prevede producţia brânzei de Năsal sub brandul Napolact şi a altor sortimente sub brandurile proprii ale FBT. Unitatea FCR de la Țaga se afla în conservare din 1 iunie 2013. 
 
Noiembrie: O mare uzină clujeană va fi desfiinţată. Creditorii combinatului de oţeluri speciale COS Târgovişte au decis fuziunea prin absorbţie a societăţii Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT), conform planului de reorganizare a activităţii, depus de creditorul Silnef şi votat de Adunarea Creditorilor. „La finalizarea procesului de fuziune, ISCT va fi dizolvată fără a intra în lichidare, va transfera activele şi pasivele sale către COS Târgovişte", se prevede în planul de reorganizare. ISCT a fost cedată de grupul rus Mechel unui offshore din Cipru, Solvalle Limited. Din 2012, 1.700 de persoane au fost disponibilizate colectiv, în trei etape. Au fost păstraţi 230 de angajaţi la departamentele personal administrativ şi de întreţinere.
 
Decembrie: Banca Transilvania (BT) a anunţat semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea integrală a acţiunilor Volksbank România. BT şi VBR vor funcţiona ca entităţi bancare distincte până la finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea tuturor aprobărilor aferente. Prin alipirea sucursalei Volksbank, banca ardeleană va concentra 700 de sedii şi 7.300 de angajaţi, iar cota de piaţă comună actualizată a depăşit-o pe cea a BRD.„BT îşi propune armonizarea punctelor forte ale celor două bănci, pentru eficientizarea activităţii, costuri mai mici pentru clienţi, reţea mai mare de sedii şi produse noi”, conform conducerii BT. Procesul de preluare este programat să dureze până în al doilea trimestru din 2015, iar până la finele anului viitor se va desfăşura procesul de rebranding.

Mai puţine fuziuni şi achiziţii în România  

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii înregistra o scădere a activităţii faţă de 2013, conform barometrului EY. Majoritatea companiilor ce au făcut obiectul unei tranzacţii au avut cumpărători locali (66%). Tranzacţiile au fost dominate de investitori strategici, industria cea mai atractivă a fost tehnologia informaţiei , iar ca valoare, energia, mineritul, produsele alimentare, transporturile. Tranzacţiile mari în servicii financiare, materiale de construcţii urmează să se finalizeze în 2015. „Am remarcat un semnal pozitiv din partea cumpărătorilor prin creşterea numărului de tranzacţii urmărite de fondurile de private equity, prin noi investiţii sau achiziţii efectuate de companiile din portofoliu, dar şi o serie de tranzacţii secundare", spune Florin Vasilică, asociat în EY România.

Eşecurile hoteliere ale Clujului

 

Reconversia hotelului Athos în cămin pentru vârstnici a fost amânată, după ce partenerul atras în proiect a decis să se retragă. Hotelul Topaz operează în formulă redimensionată, după ce proprietarii au vândut o parte din unitate către Universitatea Babeş-Bolyai, iar vila Casa Albă, de pe str. Emil Racoviţă, devine unitate bancară. Grupul BT a achiziţionat cu 0,9 milioane Casa Albă, aflată în reţeaua Unita, iar imobilul va fi utilizat de divizia de private banking. Unita a rămas în Cluj cu hotelurile Belvedere, Sport, Fântânele şi campingul Făget.

Fuziune ratată a brokerilor clujeni

 

Cele două mari companii de intermediere din Cluj, BT Securities şi Broker, voiau să se unească într-o entitate mai puternică, însă tranzacţia a căzut, conform surselor ZIUA de CLUJ. "Considerentele care stau la baza analizei demarate de către Consiliul de Administraţie al Broker ţin în primul rând de creşterea cotei de piaţa pentru societatea rezultată", explicau iniţial reprezentanţii companiei. Societatea nou-creată ar fi ocupat prima poziţie între firmele de brokeraj din România ca active proprii şi era în primele trei în privinţa cotei de piaţă.

Comenteaza