Brexitul şi afacerile clujenilor. Rău la noi, rău la ei

Brexitul şi afacerile clujenilor. Rău la noi, rău la ei
Ieşirea Marii Britanii (MB) din Uniunea Europeană (UE) îi va afecta atât pe clujenii cu afaceri pe plan local, cât şi pe cei care activează pe piaţa britanică. Apariţia taxelor de import-export, reintroducerea vizelor, restricţiile pe piaţa muncii sau variaţiile valutare, cu efect asupra ratelor la credite, sunt doar câteva dintre consecinţe.

„Nu mă surprinde această ieşire, mă aşteptam în condiţiile ultimelor pronosticuri de dinainte de vot. Din păcate, Marea Britanie nu a avut un lobby eficient prin care să se prezinte avantajele rămânerii în UE, respectiv pericolele ieşirii, iar astfel populaţia a fost indusă în eroare de declaraţiile politicienilor de acolo. Şi alţii iau exemplul, se vorbeşte deja despre un Frexit.

Nu va fi bine deloc deoarece, dacă nu se ajunge la un consens în negocierile dintre MB şi UE, se reintroduc  taxele de import-export. Mulţi dintre oamenii de afaceri din Cluj se aprovizionau cu marfă din depozitele de la Londra, ce venea de acolo din toată lumea, aparatură, componente electronice, iar acum ar urma să fie taxată.

Nu va fi bine nici pentru studenţii noştri care mergeau la universităţi acolo şi care puteau să obțină burse, să ia credite cu dobândă avantajoasă, fiind din UE. Chiar şi George Soros, care cam ştie ce spune, anticipează probleme mari pentru lira sterlină şi euro. Nici britanicii nu o vor duce aşa de bine cum îşi închipuie; chiar dacă sunt contributori mari la bugetul UE, ei primeau subvenţii importante pentru agricultură de acolo”, susţine Elisabeta Dumitrescu, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj.

Motorul economic al Clujului, controlat de englezi

La Cluj, Camera de Comerţ Britanico-Română (CCBR) şi-a deschis doar de câteva luni oficiul local, în prezenţa ambasadorului Paul Brummell, care spera, la inaugurare, ca Marea Britanie să rămână în UE după votul din iunie. Afacerile britanice din oraş se concentrează pe industria informatică (Endava, Betfair, SDL), comerţ şi educaţie.

De altfel, Endava este cea mai importantă companie de IT din Cluj-Napoca - sector considerat drept motorul economic al municipiului - cu venituri de 233 de milioane de lei în 2015 şi cu un profit net de 29,2 milioane.  Betfair  înregistra afaceri anuale de 92,9 milioane de lei şi avea un profit de 7,1 milioane de lei.

Numai firmele britanice de IT grupează în prezent la Cluj în jur 3.000 de angajaţi. De asemenea, cele mai importante afaceri private din învăţământul  preuniversitar clujean, Transylvania College şi Royal School in Transylvania, sunt organizate pe sistem britanic, fiind certificate Cambridge.  

Războiul migranţilor. Asiatici contra est-europeni

Există şi întreprinzători clujeni şi-au deschis afaceri în Marea Britanie. Ana a terminat facultatea la Cluj-Napoca, a profitat de pregătirea din domeniul pedagogic şi a reuşit să înfiinţeze o grădiniţă la Londra, ce găzduieşte acum 20 de copii, pe care speră să o extindă la nivel de reţea. 
 
„Tinerii din Marea Britanie au votat pro-UE, cei bătrâni, anti-UE. Când am auzit-o pe regină, la un cocktail, că a spus să i se dea trei motive pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, mi-am dat seama că e o mare posibilitate să iasă. În general oamenii de rând au votat "out", iar cei cu business-uri, "in". Comunităţile asiatice, musulmane, afro au votat masiv împotriva UE, deoarece cred că din cauza venirii masive a est-europenilor s-au scumpit chiriile, mâncarea, le-au luat job-ul. 
 
Ei speră că, după plecarea românilor, se vor goli casele, iar chiriile vor scădea. Sunt locuinţe în care stau câte 8-10 români, chiria de 1.500 de lire sterline se împarte, ei trimit toţi banii acasă, iar statul britanic le plăteşte ajutoare sociale. Din fericire, de curând am primit şi cetăţenia britanică, dar am păstrat-o pe cea română, altfel de acum aş avea nevoie de viză de intrare când vin la Cluj.

Românii care au joburi cu acte în regulă, masterate, nu vor fi afectaţi, dar pe cei care nu îndeplinesc punctajul pentru drept de muncă îi vor trimite înapoi. Nu demult aici a şi apărut o lege care spune că, dacă un angajator lucrează cu un imigrant ilegal, face şase luni de puşcărie”, relatează antreprenoarea. MB va părăsi UE, după ce 51,9% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării, potrivit rezultatelor finale, iar David Cameron a anunţat că demisionează din funcţia de premier.

Cei mai mari acţionari britanici din România

1. Setfirst: comerţ produse farmaceutice
2. Plexus: fabricare module electronice 
3. Weston: fabricare produse tutun
4. CTS Tobacco: fabricare produse tutun
5. Glaxosmithkline: comerţ produse farmaceutice
6. Sumitomo: fabricare articole din fire metalice
7. GKN Industries: producţie de metale feroase 
8. Petrofac: extracţie petrolu brut, gaze naturale
9. Spearhead: cultivarea cerealelor
10. Wellcome: comerţ produse farmaceutice
 
Sursa: CCBR

Comenteaza