Cine creşte salariile şi bonusurile în 2016

Cine creşte salariile şi bonusurile în 2016
Primul semestru a adus o creştere a salariilor şi a bonusurilor oferite angajaţilor din mediul privat. Industriile care au raportat cele mai mari creşteri sunt cele în care se oferă salariul minim pe economie (retail & logistică), dar şi din cele cu marje mari de profit (IT), potrivit Smartree Workforce Index (SWI).

„În primele şase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajaţii. Evoluţia pozitivă a economiei, dezvoltarea companiilor din mai multe sectoare şi creşterea salariului minim pe economie au avut un impact important”, a declarat Adrian Stanciu, CEO al Smartree. 
 
Salariile au avut un avans mediu de 10% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Încă din trimestrul I s-a înregistrat o creștere de 8,89%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce în trimestrul II creșterea a fost de 10,93% faţă de perioada similară din anul anterior.
 
„Acest avans a fost determinat şi de strategia companiilor privind retenţia angajaţilor. Pe o piaţă a muncii efervescentă, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde există un deficit de specialiști, angajatorii au fost nevoiţi să ofere salarii şi beneficii mai mari pentru a păstra sau a atrage noi angajaţi”, a spus Stanciu.
 
Industriile care au raportat cele mai mari creşteri salariale au fost cele în care se oferă salariul minim pe economie (comerţ şi logistică), dar şi cele cu marje mari de profit, precum IT, cu o politică definită prin creşteri salariale anuale. Industrii precum petrolieră şi bancară au avut de suferit, lucru determinat de scăderea preţului la barilul de petrol sau de modificările legislative. 
 
Numărul angajaţilor a rămas constant în primul semestru, având un avans de sub 2%. Primele trei luni au adus o scădere uşoară a numărului de angajaţi, de 1,16% comparativ cu anul anterior, pentru ca al doilea trimestru să aducă o creştere de 4,85% faţă de perioada similară din 2015.
 
Bonusurile oferite de companii în primul semestru au avut valori mai mari cu 16% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. În trimestrul I s-a înregistrat o creştere de 13,30%, iar în al doilea, de 18,96%, faţă de perioadele similare din 2015. În medie, bonusurile oferite în primele şase luni au fost de 146 lei brut/ angajat/ lună.
 
Beneficiile extrasalariale au fost tot mai des întâlnite în rândul companiilor în primele şase luni, atât cele lunare (tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare), cât şi cele ocazionale/punctuale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale).

Primul semestru a adus o creştere de 19% a numărului de zile de concediu de odihnă luate de către angajaţi, în timp ce numărul de zile de concediu medicale au fost mai mari cu 17%. 
 
Pentru realizarea SWI, instrument care oferă o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și a bunăstării angajaților, sunt luate în calcul 200 de companii ce activează în industrii din domeniul privat și care rulează afaceri de 2,5 miliarde de euro. Smartree activează pe piața de externalizare a proceselor de resurse umane şi procesează 450.000 de angajați anual. 

Comenteaza