Marcel Boloş revine la şefia ADRNV. Sanda Cătană se va ocupa de POR

Marcel Boloş revine la şefia ADRNV. Sanda Cătană se va ocupa de POR
Orădeanul Marcel Ioan Boloş a apărut în cadrul ultimului eveniment organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADNRV) Cluj ca director general, după ce a părăsit funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

La conducerea ministerului condus din 4 ianuarie de Alexandru Răzvan Cuc, cel care l-a înlocuit pe Sorin Buşe, ca secretari de stat figurează acum Dragoș Titea, Ovidiu Aurelian Flori, Ion Trocaru, Mihai Tămâian şi Maria Magdalena Grigore.

Boloş a fost şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea în perioada 2006-2008 şi apoi şef al Direcţiei de Management a Proiectelor cu Finanţare Internaţională în perioada 2008-2012 din cadrul aceleiaşi instituţii. În 2012, Boloş a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

El a fost numit în aprilie 2013 ca director general al ADRNV. În acelaşi an a activat, pentru o scurtă perioadă, ca director al Programului Operaţional Sectorial din Ministerul Transporturilor, iar în 2015 a fost desemnat de către fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, în Consiliul de Administraţie al TAROM.

În acest timp, Sanda Cătană a îndeplinit funcţia de director general interimar la ADRNV. Instituţia a lansat la Cluj, în calitate de organism intermediar pentru POR 2014-2020 la nivelul regiunii, ghidul destinat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), din cadrul priorităţii de investiţii 2.2, sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor.

Marcel Boloş a menţionat că pentru RNV suma disponibilă este de 24,7 milioane euro, pentru investiţii productive ale IMM-urilor, fiind „o infuzie de capital bine venită şi mult aşteptată de mediul privat din Transilvania de Nord”.

„Beneficiarii acestei finanţări pot fi IMM-urile din mediul urban şi întreprinderile mijlocii nonagricole din mediul rural cu un istoric de funcţionare de minim 1 an, iar suma nerambursabilă poate fi 60 sau 70% din cheltuielile eligibile, în funcţie de mărimea firmei solicitante", a menţionat Sanda Cătană, director executiv implementare POR.
 
Se vor finanţa construirea, modernizarea şi extinderea spaţiului de producţie, servicii ale IMM-urilor, inclusiv dotarea cu active corporale şi necorporale; activităţi necesare pentru parcurgerea şi implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice; promovarea produselor şi serviciilor; realizarea de site-uri pentru prezentarea activităţii şi a produselor sau serviciilor promovate, inclusiv instrumente de vânzare pe internet. 
 
De asemenea, sunt finanţabile activităţi specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, investiţii în adaptarea proceselor tehnologice de producţie la sistemele de certificare şi standardizare specifice pieţelor de export); achiziţionare de instalaţii şi echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie sau sisteme care utilizează surse regenerabile alternative de energie; implementare şi certificare a sistemelor de management a calităţii ISO şi activitaţi de inovare de produs sau proces.

Comenteaza