Uleiurile esențiale, noua țintă a Clujului

Uleiurile esențiale, noua țintă a Clujului
Atât cercetătorii, cât și întreprinzătorii din Transilvania își propun să atace piața uleiurilor esențiale, una nu doar de mare viitor, ci și aducătoare de profituri imense la nivel global. Specialiștii în aromaterapie s-au reunit la Cluj în cadrul primului congres din acest domeniu desfășurat vreodată în România.

„Am plecat la un drum ca pionieri în domeniul aromaterapiei științifice după o specializare în acest domeniu la Paris, iar apoi am creat Școala Aromaarmony. România permite cultivarea plantelor aromatice, dar următorul pas pe care trebuie să îl facem este obținerea uleiurilor esențiale, susține Cornelia Decu Chaumont, președintele Școlii de Aromaterapie Știinţifică București.

Specialiștii clujeni susțin că uleiurile esențiale pot fi utilizate în industria alimentară. „Am găsit 19.000 de articole publicate despre uleiurile esențiale, deci este evident că este vorba despre o direcție pentru care există o preocupare serioasă pe plan mondial. În cadrul cercetărilor noastre le-am folosit pentru crearea de ambalaje, însă ele au arome foarte puternice, iar după eliminarea acestui inel aromatic s-a redus din calitățile lor esențiale”, spune Dan Vodnar, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

Publicitatea mincinoasă, înfierată de specialiști

„Aromaterapia se poate dezvolta ca o terapie complementară, dar poate fi și o certitudine pentru viitor în ceea ce privește terapia în anumite domenii. Foarte multe dintre aceste uleiuri volatile sau arome obținute din plante medicinale au o bază de cercetare științifică. Totuși, pe lângă uleiurile controlate pe piață circulă și multe falsuri, tocmai de aceea cei care le utilizează trebuie să se adreseze specialistului, care este aromaterapeutul”, a constatat Marius Bojiță, reprezentant al Academiei Oamenilor de Știinţă din România. De asemenea, farmaciștii au atras atenția și asupra publicității înșelătoare la suplimente nutritive prezentate ca având efecte miraculoase și asimilate eronat cu uleiurile esențiale. 

Folosite ca ambalaje în magazine

„Înainte aromaterapia era considerată ca o formă alternativă, dar rezultatele au fost confirmate în vitro ulterior, iar acum este tot mai mult luată în serios. Primul folosit în România a fost uleiul de coriandru, care are tot de ce ea ce este nevoie în deparazitare. Uleiurile esențiale sunt folosite în tratamente pentru respirație, digestie, hepatită.

Când spui lavandă, te gândești automat la ulei esențial. Ea este folosită pe scară largă în Asia, America de Sud. Dafinul mediteranean, pinul silvestru sunt folosite la tratarea de sindromuri respiratorii. Uleiurile cu camfor sunt obținute din mai multe plante, inclusiv din rozmarin sau din salvie. În unele cazuri, uleiul esențial îl obținem nu din plantă, ci din fruct”, remarcă Pierre Franchomme, fondatorul Școlii Internaționale de Aromaterapie din Paris, invitat special la Cluj.

Primul Congres de Aromaterapie din România, care are loc în perioada 2-4 martie la Cluj, propune abordarea unei teme de interes major pentru specialiștii din domeniul sănătății, dar și pentru cei care doresc să acumuleze noi cunoștințe despre aromaterapia fundamentată științific. Programul congresului se concentrează pe rezultatele cercetărilor științifice și pe aplicațiile medicale ale uleiurilor esențiale.

Specialiștii evidențiază implicații ale plantelor aromatice și ale uleiurilor esențiale în industria alimentară și cosmetică. Congresul este organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Academia Oamenilor de Știință din România și Școala Aromaarmony București.

 

Filiera franceză a Clujului

Clusterul Transilvania LifeStyle (CTL) a intrat anul trecut în parteneriat cu cea mai puternică asociere a producătorilor de cosmetice din lume. „Zona Transilvaniei este bine văzută pentru că noi nu am  apelat la pesticide, ca în vestul Europei, există plante medicinale şi aromatice deosebite. Clujul se va axa pe producţia bio. Avem lavandă pe 1.000 ha, dar terenuri mici şi disparate; nu trebuie să ne limităm în a culege planta, ci a obţine acel ulei preţios”, susține directorul CTL, Radu Mleşniţă. Una dintre direcţiile vizate este dezvoltarea unui centru de cercetare în cadrul noului Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei. Primul pas spre intrarea Clujului pe piaţa globală este acordul de colaborare cu giganţii din Clusterul Cosmetic Valley (CCV) Franţa: Dior, Guerlain, Coty-Lancaster, Paco Rabanne, Sisley, Neutrogena. CCV grupează 800 de afaceri, cu venituri de 26 de miliarde de euro. Cele 175 de proiecte dezvoltate de clusterul francez i-au adus venituri de 280 de milioane de euro.   

 

1 litru de ulei de trandafir, 7.000 de euro

Uleiurile esenţiale sunt substanţe lichide, cu aspect uleios, insolubile în apă, solubile în alcool şi solvenţi organici, care au mirosul substanţelor volatile pe care le conţin, care dau parfumul caracteristic plantelor, florilor, fructelor, seminţelor, scoarţei copacilor. Aceste substanţe nu conţin materii grase: o picătură de ulei esenţial pusă pe o foaie de hârtie nu va lasă nicio urmă, spre deosebire de una de ulei vegetal. Dintre sutele de mii de specii de plante, doar câteva sute au o cantitate suficientă. Extracţia esenţelor aromatice se face prin presare la rece, extracţie cu solvenţi, distilare cu vapori de apă. Ele se extrag din coajă, flori, fructe, frunze, rădăcini, fiind prezenteîn trandafir, tuberoză, narcisă, anason, chimen, busuioc, mentă. Extracţia uleiurilor esenţiale este un procedeu costisitor: este nevoie de 35 kg de plante pentru 1 l de ulei esenţial. Pentru producerea unui litru de ulei volatil de trandafir bulgăresc trebuie 2.000 kg de petale. Dacă uleiul de lavandă se vinde cu 500 de euro, cel de trandafir ajunge și la 6-7.000 euro.

Comenteaza