Raport Banca Transilvania: numărul şomerilor s-a redus cu 15%

Raport Banca Transilvania: numărul şomerilor s-a redus cu 15%
Datele statistice indică o consolidare a climatului pozitiv pe piața forței de muncă în aprilie, susţine Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

„Numărul de șomeri a scăzut în ţară cu 14,2% an/an în aprilie, la 470.900, nou nivel minim istoric. În primele patru luni din 2017 numărul șomerilor s-a diminuat cu 15,9% an/an, evoluție determinată de ciclul investițional postcriză și de migrația populației active. Rata șomajului a stagnat la 5,3% în aprilie, nivel minim istoric”, observă Rădulescu.
 
Piața financiară a reacționat miercuri la evoluțiile macrofinanciare internaționale și la știrile din plan intern. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut pe scadențele foarte scurte. Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani la 3,63%. 
 
Pentru luna iunie statul român a programat licitații pe piața internă de 5,8 miliarde de lei şi de 100 de milioane de euro. Bursa de Valori Bucureşti a crescut (indicele BET, cu 0,9%), pe o lichiditate în urcare, la 20 de milioane de euro.
 
În Europa, industria prelucrătoare a crescut în luna mai cu cel mai bun ritm din ultimii șase ani, evoluție care exprimă premise de accelerare a economiei regiunii pe termen scurt, conform analistului clujean.

Climatul din piața forței de muncă s-a ameliorat în aprilie pe continent, evoluție determinată de ciclul investițional, susținut de politica monetară relaxată fără precedent implementată de Banca Centrală Europeană și de semnalele de relansare a investițiilor publice. 
 
Conform Eurostat, rata șomajului a scăzut de la 9,4% în martie la 9,3% în aprilie, cel mai redus nivel din martie 2009. Inflația s-a temperat de la 1,9% an/an în aprilie la 1,4% an/an în mai, evoluţie determinată de reducerea dinamicii anuale a prețurilor la energie și la servicii. 
 
Evoluțiile indicatorilor macroeconomici, proximitatea alegerilor britanice, știrile companiilor (Ericsson, Banco Popular Espanol, Johnson Matthey) și cotațiile internaționale la țiței s-au resimțit pe piața financiară.

Comenteaza