Consultanță pentru stimularea IMM-urilor în România

Consultanță pentru stimularea IMM-urilor în România
Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH), Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană au lansat un program dedicat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din România pentru a obține expertiza necesară unei creșteri sustenabile.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Programul își propune să sprijine cel puțin 240 de IMM-uri din România, Bulgaria și Grecia pe parcursul a trei ani, oferindu-le acces la consultanță de afaceri personalizată. Serviciile oferite vor permite acestor întreprinderi să aibă acces la consultanță locală și internațională pentru a-și îmbunătăți competitivitatea și a-și dezvolta afacerea.

Programul este susținut de platforma europeană de consiliere în materie de investiții, prin finanțare de la UE și cofinanțare de la BERD. În România, peste 100 de companii locale vor beneficia direct de acest program, ce oferă expertiză în strategie, promovare pentru export, management financiar, eficiență energetică, marketing.
 
„Planul de investiții pentru Europa vizează stimularea creșterii economice și a ocupării forței de muncă în Europa, iar IMM-urile reprezintă un domeniu special de interes. Acordarea de consultanță pentru investiții locale este un obiectiv-cheie al planului de investiții pentru Europa, iar cooperarea dintre EIAH și BERD pentru sprijinirea creșterii IMM-urilor este o inițiativă importantă și binevenită", a spus Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională.
 
„Un obiectiv special al platformei este de a dezvolta o rețea de parteneri, atât la nivel local cât și internațional, pentru a oferi servicii complementare prin intermediul celor mai bine cotate instituții care pot oferi acest tip de consultanță.

Cooperarea cu BERD reflectă această abordare și reprezintă un pas important în satisfacerea cererii neacoperite până acum de servicii de consultanță în sectorul IMM”, a menţionat Simon Barnes, șeful departamentului de servicii de consiliere din Banca Europeană de Investiții (BEI).
 
Companiile eligibile pentru acest program sunt cele cu o cifră de afaceri sub 50 de milioane de euro, cu mai puțin de 250 de angajați și capital majoritar local. Primul pas în cadrul colaborării cu BERD constă în evaluarea nevoilor de afaceri ale companiilor interesate și în identificarea oportunităților de creștere.

Ulterior, BERD va pune compania în legătură cu un consultant specializat sau un expert internațional care îi poate oferi exact expertiza de care are nevoie. În același timp, programul pune la dispoziția întreprinderilor și consultanților oportunități de pregătire și de formare prin care pot dobândi abilitățile necesare pentru dezvoltarea afacerii.
 
Planul de investiții pentru Europa (Juncker) reprezintă una dintre prioritățile de top ale Comisiei Europene. Este axat pe stimularea investițiilor pentru crearea de noi locuri de muncă și pentru creștere economică, printr-o utilizare mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente, înlăturând obstacolele din calea investițiilor și asigurând mai multă vizibilitate și asistență tehnică pentru proiectele de investiții.
 
Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker. El oferă garanții pentru acoperirea primei pierderi, ceea ce îi permite BEI să investească în mai multe proiecte cu grad de risc ridicat.

Până în octombrie s-au înregistrat proiecte și acorduri aprobate pentru finanțare prin FEIS care se aşteaptă să mobilizeze investiții de 241 de miliarde de euro și să sprijine până la 462.000 IMM-uri în 28 de state membre.
 
EIAH face parte din Planul Juncker, o inițiativă a CE și BEI ce urmărește dezvoltarea investițiilor în proiecte strategice din Europa pentru a asigura accesul economiei reale la finanţare. BEI este instituția de creditare pe termen lung a UE ce pune la dispoziție finanțare pentru investiții durabile, astfel încât să contribuie la obiectivele politicilor UE.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România, cu investiții de 7,6 miliarde de euro în 400 de proiecte. Ea a ajutat 700 de întreprinderi să acceseze servicii de consultanță şi să îşi transforme afacerea.

Într-un an de la finalizarea unui proiect de consultanță, 72% dintre companiile care au colaborat cu BERD și-au mărit cifra de afaceri, în medie cu 45%, iar 55% și-au îmbunătățit productivitatea, pe măsură ce și-au extins afacerea.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza