Clujul, liderul bancar al României. BT cumpără Bancpost

Clujul, liderul bancar al României. BT cumpără Bancpost
Banca Transilvania (BT) va achiziționa de la Eurobank Group acțiunile pe care le deține la Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN, cele două bănci ajungând la un acord. Astfel, banca din Cluj va urca pe primul loc în topul băncilor din România.

“Achiziționarea Bancpost este o oportunitate pentru BT datorită potențialului de integrare cu businessul nostru. Această achiziție completează strategia de creștere organică a BT, consolidându-ne poziția pe piață. Suntem pregătiți să ne adaptăm responsabil noii dimensiuni BT şi noilor realități.

Banca noastră va continua să sprijine antreprenorii români și economia locală, creând valoare adăugată pentru acționari, clienți şi echipă. Mulțumim reprezentanților Eurobank pentru sprijin, profesionalism și colaborare în contextul negocierii acestei tranzacții de importanță strategică pentru ambele părți”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT.

Eurobank se concentrează pe alte pieţe
 
”Odată cu vânzarea Bancpost și a societăților afiliate, Eurobank își îndeplinește ultima obligație de vânzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană. Această tranzacție cu un partener de o reputație incontestabilă precum BT se realizează în interesul deplin al clienților, deponenților și angajaților Bancpost.

Eurobank se va concentra pe dezvoltarea piețelor sale cheie. Aș dori să le mulțumesc tuturor colegilor din subsidiarele din România pentru colaborarea strânsă din toți acești ani, precum și partenerilor din BT pentru finalizarea cu succes a acestui demers”, a precizat Stavros Ioannou, director adjunct al Eurobank.

Integrarea Bancpost: în 2018
 
BT şi Bancpost vor continua să își desfășoare activitatea independent, până la primirea aprobărilor Băncii Naţionale a României (BNR) şi Consiliului Concurenței, estimată în lunile următoare. Odată finalizată achiziția, BT va integra Bancpost în business-ul său, cu sprijinul echipelor ambelor bănci. Integrarea Bancpost în BT este programată pe parcursul anului viitor.

Barclays Bank a fost unicul consultant financiar al BT pentru această tranzacție, PeliFilip a oferit consultanță juridică, iar Deloitte, consultanță financiară pentru aspecte contabile și de diligență. Mediobanca - Banca di Credito Finanziario și HSBC Bank au fost consultanții financiari ai Eurobank pentru tranzacție, Shearman & Sterling și Schoenherr şi Asociaţii au asigurat consultanța juridică. 

Cu o cotă de piaţă de 13% şi active de 54,9 miliarde de lei, BT este acum a doua bancă din România, dar va urca pe primul loc după această achiziţie. Banca din Cluj are 7.000 de angajaţi, 2,2 milioane de clienţi, este lider de piață în domeniul cardurilor şi are 500 de sedii.

Povestea băncii a început acum 24 de ani, în Cluj-Napoca, cu o echipă formată din 13 persoane. BT este prima bancă din România cotată la Bursa de Valori Bucureşti şi unul dintre cele mai puternice branduri româneşti. Principalii săi concurenţi sunt BCR şi BRD.

Bancpost se află pe locul 9 în topul băncilor din România, cu 3% din piață şi active de 11,6 miliarde lei. Echipa sa cuprinde 2.000 de angajați, iar rețeaua, 150 de sedii. Peste 1 milion de clienți lucrează cu Bancpost.

Comenteaza