Raport financiar: „Creşterile de salarii nu sunt sustenabile”

Raport financiar: „Creşterile de salarii nu sunt sustenabile”
Costul cu forța de muncă în România a crescut cu 2,9% de la un trimestru la altul și cu 17,85% an/an în trimestrul III al anului, evoluție influențată de politica de venituri (majorarea salariilor) și de migrația populației active.

„Considerăm că această dinamică nu este sustenabilă, dat fiind impactul nefavorabil asupra competitivității internaționale a economiei”, consemnează economistul senior al Băncii Transilvania (BT) Cluj, Andrei Rădulescu. 
 
Estimările provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS) confirmă  accelerarea economiei interne în T3: ritm trimestrial de 2.6%, dinamică anuală de 8,8%, conform unui raport asupra investiţiilor în România realizat de BT.
 
Cererea internă a contribuit cu 10% la ritmul anual al produsului intern brut (PIB), notându-se redinamizarea investițiilor productive (8,8% an/an) și accelerarea consumului privat (13,3% an/an), evoluții susținute de mixul relaxat de politici economice. 
 
Cererea externă netă a avut o contribuție negativă la dinamica economiei (-1,2 puncte procentuale), dat fiind faptul că importurile au crescut cu un ritm mai puternic față de exporturi. La nouă luni PIB al României a consemnat un avans de 7% an/an, consumul populației și investițiile productive urcând cu 9,7%, respectiv cu 3,8%. 
 
„În scenariul central previzionăm decelerarea economiei în convergență spre potențial în trimestrele următoare, aspect confirmat și de deteriorarea indicatorilor avansați”, consemnează raportul BT. 
 
Datele INS relevă tendința ascendentă în turism în 2017: sosirile și înnoptările s-au majorat cu 10,6% an/an, la 10,4 milioane, și cu 6,1% an/an, la 23,6 milioane la 10 luni, cele mai ridicate valori de la începutul anilor 1990. 
 
Cum a reacţionat piaţa 
 
Piața financiară a reacționat marţi la știrile interne şi la climatul macrofinanciar extern. În piața monetară ratele de dobândă au coborât pe scadențele foarte scurte. Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 2,22%, iar la șase luni s-a consolidat la 2,35%. La licitația suplimentară statul a atras 60 de milioane de lei prin titluri scadente în 2027, la un cost mediu anual de 4,53%. La Banca Naţională raportul euro/leu s-a consolidat la 4,63, iar dolar/leu s-a depreciat cu 0,15%, la 3,90. Piața de acțiuni s-a corectat (indicele BET cu 0,8%), pe un rulaj în scădere, la 8,5 milioane euro. 

Comenteaza