Statul lovește în privați. Transferoviar își reduce activitatea după rectificarea bugetară

Statul lovește în privați. Transferoviar își reduce activitatea după rectificarea bugetară
Operatorul privat de transport pe calea ferată Transferoviar Cluj renunță la trei curse de tren în urma reducerii subvențiilor de la stat. Alte două trenuri, cele dintre Cluj-Napoca și Oradea, vor fi suspendate din cauza lucrărilor la linie.

Conducerea operatorului a anunțat că trei curse vor fi anulate în perioada de iarnă ca urmare a rectificării negative a bugetului de stat pe 2017. Acestea sunt trenurile nr. 15.259, Roșiori Nord – Miroși (perioada 2-31 ianuarie), nr. 15.256, Costești – Roșiori Nord (10 decembrie – 31 ianuarie), nr. 15.255, Miroși – Costești (2-31 ianuarie).

Alte două curse pe același traseu, nr. 15.033 și nr. 15.034, Cluj-Napoca - Oradea și retur, vor fi suspendate între 8 și 31 ianuarie, din cauza lucrărilor la linia de cale ferată dintre cele două orașe, iar trenul nr. 15.072, Galați – București Nord, avea o întârziere de 20 de minute din cauza restricțiilor de viteză aplicate.

“Treaba este următoare: anul trecut guvernul a tăiat din subvențiile pentru calea ferată, cam cu 20%, atât pentru companiile de stat, cât și pentru privați. Dacă nu se tăia din subvenție, noi eram pe profit, așa am ieșit pe pierdere.

Subvenția se dă ca o diferență între prețul biletului și costul real al călătoriei, așa cum se procedează în mai multe țări. Altfel s-ar pune lacătul pe operatorii feroviari. Sunt diverse categorii care beneficiază de reduceri pe calea ferată: elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități”, ne-au declarat surse din CFR Călători. 

Gaură de 20% în bugetele operatorilor feroviari

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Marian Păun, a inclus în 18 decembrie, în Monitorul Oficial, modificările la actul adițional la contractul de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2016 - 2 decembrie 2019 al Transferoviar Călători, ca urmare a schimbărilor survenite în bugetul de stat, actul fiind luat la cunoștință de Ionuț Avram, directorul general al operatului privat, în calitate de prestator. 

“Nivelul compensaţiei pentru trimestrul IV 2017, asigurată de la bugetul de stat ca plată a serviciilor publice, este de 13.671.000 lei, iar pe total an 2017 va fi de 70.898.000 lei. Pentru luna decembrie 2017, compensaţia se va acorda ca diferenţă dintre compensaţia prevăzută în bugetul aprobat al ARF şi compensaţia acordată până la luna decembrie”, a menționat președintele autorității de stat.

Transferoviar Călători, societate cu 287 de angajați, a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 97 de milioane de lei și o pierdere de 2,7 milioane de lei. Din grupul cu același nume mai fac parte Transferoviar Marfă, Transferoviar Infrastructură, Transferoviar Management. Principalii jucători pe piața națională de profil sunt CFR Călători, Regiotrans, Transferoviar Călători, Interregional Călători și Ferotrans TFI, conform portalului financiar Termene.ro.

Comenteaza