Capitalul clujean trece dincolo de Prut. Banca Transilvania a cumpărat Victoriabank

Capitalul clujean trece dincolo de Prut. Banca Transilvania a cumpărat Victoriabank
Banca din Cluj a devenit acționar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, având o participație de 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD).

BT şi BERD sunt acționari majoritari ai Victoriabank şi parteneri strategici pentru  susținerea antreprenorilor şi economiei Republicii Moldova. Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o bancă din afara Republicii Moldova investeşte pe această piață, BT deschizând astfel drumul investițiilor în țara vecină.

BT a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova - Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din Republica Moldova. 

Prioritățile BT pentru Victoriabank, ca acționar împreună cu BERD, sunt susținerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorarele IMM şi microîntreprinderi; dezvoltarea de produse şi servicii pentru persoanele fizice; alinierea culturii organizaționale şi guvernanței corporatiste Victoriabank la cele ale grupului BT; implicare în dezvoltarea personală şi profesională a persoanelor cu spirit întreprinzător prin întâlniri şi cursuri organizate de BT Club.

Victoriabank are 30 de ani de activitate, 540.000 de clienți, 1.400 de angajați şi 100 de sedii. Este protagonista unor premiere pe piața bancară locală precum primul card emis, bancomat sau POS. Aceasta a emis 285.000 de carduri, având 17% cotă de piață, iar ca rulaj cu cardul la comercianți are 37% din piață. Banca are cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din piața Republicii Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite este cel mai redus de pe piață, de 39%.

Au cumpărat Volksbank, Bancpost și Capital Partners

BT va achiziționa în acest an de la Eurobank Group acțiunile pe care acesta le deține la Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing, cele două bănci ajungând la un acord. BT şi Bancpost își vor desfășura activitatea independent până la primirea aprobărilor Băncii Naţionale a României şi Consiliului Concurenței. Integrarea Bancpost în BT este programată pe parcursul acestui an. Ultimele achiziţii ale grupului financiar de la Cluj au fost Volksbank România, pe divizia bancară, şi Capital Partners, pe divizia de brokeraj.

BT, a doua bancă din România, are 2,2 milioane de clienți, 7.000 de angajați și 500 de sedii. 250.000 de clienți sunt persoane juridice. BT este liderul pieței cardurilor, cu 3 milioane emise. Banca a acordat, în perioada ianuarie – septembrie 2017, 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor şi zonei corporate, de 9 miliarde de lei. Strategia sa este susținută de acționarii internaționali BERD şi IFC – Banca Mondială. Grupul BT este prezent în Republica Moldova de 10 ani, când a lansat compania BT Leasing MD. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza