Antreprenorii din Cluj vor primi finanțare de 33.000 de euro pentru afaceri durabile

Antreprenorii din Cluj vor primi finanțare de 33.000 de euro pentru afaceri durabile
Asociația Inceptus România (AIR), Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și Fiatest derulează din 10 ianuarie proiectul Start-up AIR - Antreprenoriat Inovativ în Regiunea Nord-Vest (RNV).

„Oamenii din Transilvania sunt cunoscuți pentru spiritul liber și creativ. Credem cu tărie că fiecare dintre noi are o pasiune pe care, măcar pentru o secundă, s-a gândit cum ar fi să o transforme într-un business”, consideră managerul proiectului, Anca Miclea

Acesta se va derula pe o perioadă de 36 luni (ianuarie 2018 - ianuarie 2021) și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, programul Start-up Plus, creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană. 

Proiectul este adresat persoanelor din RNV (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) și își propune dezvoltarea competențelor antreprenoriale, inclusiv instruiri privind dezvoltarea de afaceri nonagricole cu accent pe tehnologii inovatoare sau domenii de activitate cu un grad mare de inovare. Toate serviciile oferite beneficiarilor proiectului vor fi gratuite. 

Valoarea proiectului este de 14,6 milioane de lei, dintre care 99,6% reprezintă finanţare nerambursabilă. El urmărește implicarea a 450 de persoane din RNV - 400 dintre ele vor participa la programul autorizat de formare antreprenorială. Tuturor persoanelor înscrise li se va oferi posibilitatea participării la concursul de planuri de afaceri. Cursul de dezvoltare antreprenorială va fi susținut de trainerii Florin Șomodi și Bogdan Diaconu.

Cele mai bune 60 de planuri ce vizează înfiinţarea unei afaceri durabile în RNV vor primi finanțare, dar și servicii personalizate de consiliere, consultanță și mentorat. Finanțarea gratuită acordată (ajutor de minimis) este de 33.329 de euro pentru fiecare plan selectat, dar se va asigura susținerea și promovarea continuă a afacerilor finanțate și după finalizarea proiectului. 

Printre avantaje se numără faptul că nu este obligatorie contribuția proprie (banii sunt nerambursabili), se primește mai repede o parte din finanțare (75%) - spre deosebire de alte programe, prima tranșă intră în cont imediat după finalizarea procesul de înregistrare a firmei; dar și consiliere, consultanță și asistență pentru dezvoltarea și înființarea afacerii. 

AIR este formată dintr-o echipă de tineri profesioniști și voluntari responsabili cu competențe relevante în domeniul fondurilor nerambursabile, antreprenoriat și organizare cursuri de formare profesională. Aceasta a derulat 10 proiecte cu finanțare europeană și națională în domeniile formare profesională, educație, cultură, mediu, cooperare transnațională.

 

Cine se poate înscrie în proiect

● să aibă vârsta peste 18 ani la data înregistrării în proiect

● să aibă reședința sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban al RNV

● vrea să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban al RNV 

● creează şi menține două locuri de muncă în cadrul afacerii

● nu este acționar majoritar în altă firmă în același domeniu de activitate 

● statutul pe piața muncii este de angajat, șomer sau persoană inactivă

Sursa: AIR

Comenteaza