Isărescu: Traiectoria prognozei de inflaţie a fost revizuită în sus pe termen scurt

Isărescu: Traiectoria prognozei de inflaţie a fost revizuită în sus pe termen scurt
Traiectoria prognozei de inflaţie „a fost revizuită în sus pe termen scurt”, a anunţat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Noul scenariu al prognozei evidenţiază o creştere a inflaţiei în prima parte a anului, succedată de o temperare în a doua parte. Astfel că faţă de raportul precedent (asupra inflaţiei -n.n.), traiectoria prognozei a fost revizuită în sens ascendent pe termen scurt", a spus Mugur Isărescu, în briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară a conducerii BNR.

Potrivit guvernatorului, factorii interni de incertitudine pentru inflaţie sunt „conduita fiscal-bugetară, conduita pieţei muncii şi preţurile administrate", iar factorii externi sunt daţi de „evoluţia preţurilor petrolului şi produselor agroalimentare".

În prezent, prognoza curentă de inflaţie a BNR este de 3,9% în trimestrul I 2018, apoi 3,8% în trimestrul II, 3,5% în trimestrul II şi 3,2% în trimestrul IV, ţinta fiind menţinută la 2,5% şi pentru 2017, şi pentru 2018.

Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat miercuri un nou Raport asupra inflaţiei şi a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.

 

Comenteaza