Fonduri europene pentru promovarea cărnii de oaie și de capră

Fonduri europene pentru promovarea cărnii de oaie și de capră
Organizațiile reprezentative din sectorul agroalimentar din România se pot înscrie pentru obținerea de finanțare pentru programe de informare și promovare.

Comisia Europeană (CE) a adoptat programul de lucru pentru 2018 cu privire la acțiunile de informare și promovare a produselor agricole puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe, ce prevede lista temelor prioritare, bugetele aferente și acțiunile care pot fi puse în aplicare. 

Scopul acestui program este de a crește numărul de activități destinate țărilor terțe, în care există cel mai mare potențial de dezvoltare și de a informa consumatorii de pe piața internă cu privire la standardele ridicate ale produselor din Uniunea Europeană: sisteme și etichete ale UE privind calitatea (denumirea de origine protejată, indicația geografică protejată, specialitatea tradițională garantată).

Suma alocată programelor de promovare eligibile pentru cofinanțarea UE este de 179 de milioane de euro, cu 37 de milioane peste 2017. Campania vine cu o noutate: programele de informare și promovare de pe piața UE destinate să evidențieze aspectul durabil al producției de carne de oaie și capră, considerat drept cel mai extins sistem de producție animalieră și care joacă un rol important în protejarea naturii și păstrarea biodiversității.

Bugetul alocat sectorului cărnii de ovine și caprine este de 6 milioane de euro, din care 2 milioane pentru programele simple și 4 milioane destinate programelor multinaționale. Solicitanții pot propune două tipuri de programe: simple și multinaționale.

Cele simple pot fi depuse de una sau mai multe organizații din aceeași țară a UE. Cele multinaționale provin de la cel puțin două organizații naționale din cel puțin două state membre sau din una sau mai multe organizații europene.

Programele pot fi depuse de organizațiile profesionale și interprofesionale ale sectorului, reprezentative la nivel național, grupuri și organizații de producători, precum și organisme din sectorul agroalimentar care au ca obiectiv activitățile de promovare.

Pentru a beneficia de sprijin financiar din partea UE, organizațiile din statele membre trebuie să realizeze un program în acest domeniu care să cuprindă acțiuni de informare și promovare. Grupurile și organizațiile de producători au posibilitatea de a elabora proiecte de propuneri pe care le vor putea depune la CE, urmând a fi evaluate de către experți independenți. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale facilitează accesul organizațiilor de producători la aceste programe, prin informare. În 9 februarie, MADR va fi gazda unei întâlniri între reprezentanții CE și cei ai asociațiilor reprezentative din sectorul agroalimentar. 

Comenteaza