Statul pompează 170 de milioane de lei în Poșta Română, societate cu 24.000 de salariați

Statul pompează 170 de milioane de lei în Poșta Română, societate cu 24.000 de salariați
Procedura de capitalizare a Companiei Naționale Poşta Română (CNPR) s-a declanşat prin adoptarea, în Guvernul României, a hotărârii privind participarea statului român la majorarea capitalului social. Este prima capitalizare pe care statul român, în calitate de acţionar majoritar, o susţine în şedinţă de executiv.

“Apreciem acest gest ca fiind nu numai o investiţie financiară, ci şi una de încredere în capacitatea companiei de a se reinventa pe termen mediu şi lung. Aşteptăm publicarea actului normativ (hotărârea de guvern privind capitalizarea CNPR) în Monitorul Oficial.

Cei care au făcut posibilă această investiţie în Poşta Română merită toate aprecierile, atât din partea celor peste 24.000 de angajaţi, cât şi din partea clienţilor şi partenerilor noştri”, a declarat Elena Petraşcu, director general al CNPR. 

Majorarea capitalului social este în cuantum de 170 de milioane de lei. Suma este destinată achitării datoriilor restante la bugetul general consolidat, aşa cum este prevăzut în legea bugetului de stat pe 2018. 

“E vorba de o dublă investiţie în CNPR: o investiţie de capital, cu care datoriile noastre către ANAF sunt practic stinse, și o investiţie de încredere în capacitatea CNPR de a redeveni o companie puternică şi profitabilă. Remarc susţinerea pe toată linia din partea reprezentanţilor statului. Această capitalizare a fost prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2018, votat de Parlamentul României”, a spus Petrașcu. 

CNPR va proceda la convocarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru definitivarea procesului de capitalizare, o etapă importantă în demararea propriu-zisă a procesului de majorare a capitalului social. Poşta Română este deţinută de Ministerul Comunicațiilor (75%) şi de Fondul Proprietatea (25%), însă ultimul a propus intrarea în insolvență a societății de stat. 

CNPR are restanțe de 110 milioane dei lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), stabilite ca datorii la buget. Pentru a-și păstra cota de participare la CNPR, FP ar trebui să participe cu 60 de milioane de lei, pe care să le ceară de la acționarii său, iar scopul său este de a asigura profiturile acționarilor, nu de a-i pune la plăți suplimentare. CNPR a înregistrat în 2016 afaceri de 1,1 miliarde de lei și un profit net de 10,4 milioane. 

Comenteaza