Banca Transilvania a făcut un profit anual de 257 de milioane de euro

Banca Transilvania a făcut un profit anual de 257 de milioane de euro
Profitul net al Băncii Transilvania (BT) Cluj pe anul trecut este de 1,18 miliarde de lei, iar cel al grupului financiar, de 1,24 miliarde.

Grupul BT a încheiat 2017 cu active de 59,8 miliarde de lei, din care banca deține 59,3 miliarde. Creditele nete, incluzând leasingul, reprezintă 50,6% din activele grupului. Solvabilitatea băncii este de 17,49%, fără a include rezultatul anului 2017 și 21,16% cu profitul inclus.

Rata expunerilor neperformante ale BT, conform definiției europene, este de 6%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante , de 70%. Contribuția BT în viața comunității, prin acțiuni de responsabilitate socială, este de 23,1 milioane de lei.

“În 2017, creşterea organică a fost conform planurilor şi strategiei noastre. Rezultatele înregistrate demonstrează situația financiară solidă a băncii şi reprezintă baza planurilor ambițioase pentru acest an. 2018 va fi un an în care, pe lângă continuarea creşterii organice, vom gestiona integrarea Bancpost în businessul nostru şi vom începe să replicăm modelul de business BT peste graniță, în Republica Moldova, la Victoriabank”, a declarat Horia Ciorcilă, președintele BT.

Umblă la eficientizarea costurilor în 2018

“Ne bucurăm că în 2017 am menținut trendul de creştere a profitabilității băncii, dar şi a veniturilor, ceea ce arată încrederea clienților în BT. Eficientizarea şi controlul costurilor vor fi țintele principale pentru BT în următoarea perioadă”, spune Ömer Tetik, directorul general al băncii clujene.

Activele băncii s-au cifrat la 59,3 miliarde de lei, soldul creditelor fiind de 29,9 miliarde. Banca a acordat 190.000 de credite noi, de 12,7 miliarde de lei, iar valoarea depozitelor clienților se ridică la 49,1 miliarde. Numărul de tranzacții a crescut cu 20%, cel al veniturilor din operațiuni, cu 16%, iar numărul de carduri emise se cifrează la 3 milioane. 40% dintre firmele nou-înființate din România lucrează cu BT; aceasta are 245.000 de clienți din rândul companiilor, 3.500 dintre ele fiind susținute prin programul BT Mic.

Mobile banking, la mare căutare

Anul trecut 10.000 de persoane și-au cumpărat locuințe prin împrumuturi ipotecare sau imobiliare de la BT. S-au realizat 16,8 milioane de tranzacții prin internet banking și 3,5 milioane prin mobile banking, ultimul indicator, cu 370.000 de utilizatori, consemnând o dublare față de anul precedent.

Valoarea plăților de cumpărături cu cardurile BT a fost de 3,7 miliarde de lei în ultimul trimestru din 2017. Banca din Cluj a făcut 2,8 milioane de plăți către Trezorerie, în valoare de 17,6 miliarde de lei, iar operațiunile realizate de clienți, fără cele cu carduri, au fost în număr de 51,3 milioane. Principalii jucători de pe piața bancară românească sunt BCR, BT și BRD.

32 de milioane de euro pentru Victoriabank

Conducerea BT a iniţiat o ofertă de preluare obligatorie a acțiunilor emise de Victoriabank (Republica Moldova): "Oferta de preluare este adresată exclusiv actualilor acţionari minoritari ai Victoriabank şi vizează achiziţionarea restului de 8,3 milioane de acţiuni emise de Victoriabank SA, ceea ce constituie 33,23% din numărul total de acţiuni ordinare nominative cu drept de vot".

BT a pregătit 32 de milioane de euro pentru pachetul vizat. La acest preţ, Victoriabank este evaluată la 96 de milioane de euro. La începutul anului, BT a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, având o participaţie de 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

Comenteaza