Locuinţe pe 34 de hectare pe dealurile din Someşeni

Locuinţe pe 34 de hectare pe dealurile din Someşeni
Proiectul Chester Group Investments prevede realizarea a peste 4.000 de apartamente, cu dotările aferente, în zona Dealului Borzaş.

Pe o piaţă imobiliară aflată în aşteptare la Cluj, un ansamblu ce ar urma să lanseze încă 4.700 de locuinţe va apărea pe piaţa locală, conform proiectului Chester Group Investments (CGI), care a trecut de Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca.

 

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al ansamblului din Dealul Borzaş, pe str. Moş Ion Roată, a fost supus aprobării consilierilor. Terenul situat în zona Căii Someşeni are 34,2 ha, suprafaţa construită va fi de 82.878 mp, iar aria desfăşurată, de 584.109 mp, conform proiectului discutat în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din ianuarie.

Ansamblul va fi constituit din mai multe imobile cu înălţimi variabile: de la parter şi două etaje până la 15 etaje în zona de locuinţe familiale. Investitorii trebuie să rezolve echiparea cu utilităţi a suprafeţei, întrucât zona nu beneficiază de infrastructura edilitară necesară. Complexul va fi compus, conform proiectului realizat de birourile Archi-Tech Design şi Arhi Beast, din 4.700 de locuinţe şi va beneficia de 6.000 de locuri de parcare. Spaţiilor verzi le-au fost alocate 160.000 mp,  în zone cu destinaţii diferite: amenajări sportive, agrement şi fâşii publice plantate.

Complexul rezidenţial ar urma să includă şi servicii pentru locatari, de la grădiniţă şi servicii administrative la spaţii comerciale sau chiar o biserică. Conform avizului de principiu al CTATU, realizarea investiţiei este condiţionată de executarea cu prioritate a infrastructurii (circulaţii, utilităţi, sistematizare verticală), cu acordul administratorilor reţelelor edilitare.

 

Prin PUZ se propun zone funcţionale pe porţiuni delimitate de străzi regularizate sau nou trasate: subzona locuinţelor colective medii sau medii şi înalte cu 8-10 etaje, subzona locuinţelor colective înalte cu 8-10 etaje formând ansambluri preponderent rezidenţiale, situate în noile extinderi, subzona locuinţelor colective înalte cu 12-15 etaje. PUZ-ul mai prevede zone de parcuri şi grădini publice orăşeneşti şi de cartier, scuaruri (piaţete) în ansambluri rezidenţiale şi fâşii plantate publice, amenajări sportive în zonele rezidenţiale, baze de agrement, parcuri de distracţii.

Ocuparea terenului pe ansamblul zonei studiate (Procent de Ocupare a Terenului de 24% şi Coeficient de Utilizare a Terenului de 1,69) se va detalia pe unităţi teritoriale de referinţă, în funcţie de regimul de înălţime. Referatul ce a însoţit proiectul de hotărâre menţionează că regimul de înălţime maxim propus urmează a fi avizat de Autoritatea Aeronautica Civilă pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

 Va fi necesar şi avizul Agenţiei de Protecţie a Mediului pentru modificarea unor încadrări funcţionale. “Circulaţiile interioare se vor organiza în reţea cu evitarea fundăturilor, urmând a fi avizate şi însuşite de Serviciul Siguranţa Circulaţiei”, se mai precizează în referat.

 

CGI, cu sediul în Bucureşti, are ca asociaţi companiile Romania Property Holdings (RPH) Limited, cu sediul în Gibraltar, şi Cheslux Holdings SARL, înregistrată în Luxemburg. RPH se regăseşte ca asociat şi în cadrul grupurilor de investiţii Norfalk şi Plymouth.

 Dacă proiectul se va concretiza, ansamblul Chester ar fi cea mai mare investiţie integral privată pe segmentul rezidenţial. După Lomb şi Tineretului, realizate de Impact Developer & Contractor şi Polus Real Estate în asociere cu municipalitatea, următorul proiect ca număr de locuinţe este cel al Carmel Investments Group, cu 1.500 de apartamente, care ar urma să fie lansat în toamnă.

Comenteaza