Oamenii de afaceri clujeni fug de birocraţia europeanã

Oamenii de afaceri clujeni fug de birocraţia europeanã
Mai mulţi întreprinzãtori clujeni asociazã accesarea de fonduri europene cu o birocraţie excesivã şi au o percepţie negativã legatã de posibilitatea de utilizare a acestora.

“Ar trebui sã explicaţi cum stã situaţia cu birocraţia când se încearcã întocmirea şi depunerea unui proiect pentru obţinerea de fonduri europene. Aici poate apãrea o reţinere din partea firmelor. Existã un mesaj în piaţã, rãspândit dupã depunerea proiectelor SAPARD, care deplânge o birocraţie excesivã aferentã accesãrii de fonduri europene. La români este o lipsã de rãbdare în privinţa disciplinei prezente în cazul fondurilor europene. Pe de altã parte, guvernanţii noştri nu ezitã sã aplice nişte mãsuri cu caracter birocratic, care nu sunt neapãrat necesare”, a remarcat Iosif Pop, preşedintele grupului financiar Imofinance.

“Noi avem un proiect SAPARD în reluare, dar implementarea lui a durat cam dublu faţã de cât am estimat iniţial şi din cauza unei rigiditãţi a procesurilor de accesare a acestor fonduri. De atunci nu ne-am mai încumetat sã depunem alt proiect”, a spus investitorul clujean Octavian Buzoianu.

“Persoanele interesate pot veni la help desk-ul (birou de informaţii - n. red.) nostru de la sediul agenţiei şi li se va rãspunde ulterior la orice fel de solicitare. Vom organiza şi sesiuni de instruire, în care experţi ai organismului de evaluare a proiectelor le vor explica beneficiarilor toate detaliile tehnice. Uniunea Europeanã nu acordã finanţare decât în baza unei documentaţii foarte bine puse la punct”, a explicat Andreea Atanasiu, expert în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regionalã Nord-Vest.

“Existã o opinie conform cãreia nu se reuşeşte accesarea fonduri europene, însã nu este adevãrat. S-au accesat fondurile de pre-aderare şi la fel se va întâmpla şi cu fondurile structurale”, susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Sandor Kerekes.

“Firmele care au acţionari alte societãţi din ţarã sau din strãinãtate trebuie sã ştie cã, deşi ca numãr de angajaţi se pot încadra la categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, vor fi luate în calcul în funcţie de grupul din care fac parte, astfel cã s-ar putea sã nu fie eligibile la categoria la care aplicã”, a adãugat Dan Octavian, preşedintele executiv al Confederaţiei Asociaţiilor de Afaceri din Transilvania.

Mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi private clujene au participat ieri la o prezentare, organizatã de cãtre Finmedia, dedicatã fondurilor structurale europene care ar urma sã fie atrase de cãtre Regiunea de Nord-Vest a ţãrii. Fondurile disponibile în aceastã zonã prin Programul Operaţional Regional, gestionat de ADRNV ajung în perioada 2007-2011 la 530 de milioane de euro.

Comenteaza