Mobexpert concediază o treime din angajaţi la fabrica din Dej
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Iul 2010, 00:38
- Economie
- Ascultă știrea

„Dintre două rele, am ales-o pe cea mai mică, în condiţiile în care ni s-a pus în faţă închiderea fabricii. Lucrez de 25 de ani în această unitate şi mă doare pentru fiecare disponibilizat. Ceea ce am reuşit să facem este ca, în situaţia în care soţul şi soţia lucrau în fabrică, unul dintre ei, cel cu venitul mai mare, să rămână în continuare angajat”, a precizat liderul de sindicat Alin Mureşan.
„Oamenii vor primi în mod categoric salarii compensatorii, deşi acestea vor fi asigurate probabil din noi credite bancare. Nu se vor primi salarii compensatorii ca în Valea Jiului, unde a fost şi intervenţia Guvernului, dar, totuşi, la un nivel care să le mai atenueze din durerea de a fi trimişi în şomaj”, a mai precizat Mureşan.
Buni pentru ACE şi Porsche
Persoanele disponibilizate vor putea fi reangajate la fabrica Automobile Componente Electrice (ACE) şi în unităţile de producţie ale companiilor care vor investi în parcul industrial privat din Dej, consideră Daniel Don, director al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. între aceşti investitori se regăsesc şi germanii de la Kolbenschmidt Pierburg, care vor produce la Dej blocuri motoare pentru Porsche, Jaguar şi Mercedes.
„Cei de la ACE au nevoie de 250 de oameni”, a mai precizat Don. „Ar fi minunat să fie aşa, ar însemna că nu îi mai trecem în şomaj pe angajaţii disponibilizaţi, ci îi vom transfera direct la această firmă sau la celelalte. Firmele străine, care şi-au deschis de doi ani puncte de lucru în Dej, gen Trelleborg sau ACE, au angajat oameni de la Samus, însă unii din cei care au plecat de la noi au fost puşi în scurt timp în şomaj, iar de reîntors nu s-au putut reîntoarce. Atunci au ales să plece în străinătate”, consideră Mureşan.
El spune că disponibilizările sunt cauzate de diminuarea volumului de mobilă solicitat de piaţa externă. „Noi am exportat anul trecut, în special în Franţa, 75-80% din producţie. Dacă vara aceasta vom ajunge să exportăm 50% va fi mare lucru”, precizează Mureşan. Samus Mex a avut în 2006 o cifră de afaceri de 10,3 milioane de euro şi 877 de angajaţi. Pierderea înregistrată în 2006 era de două milioane de euro. Societatea avea 730 de angajaţi în 2007.