Gigantul Novartis a cerut teren la Jucu

Gigantul Novartis a cerut teren la Jucu
Divizia Sandoz a grupului elveţian Novartis, cel mai mare producător de medicamente la nivel mondial, intenţionează să construiască o fabrică în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, pe 15 ha, potrivit informaţiilor ZIUA de Cluj. Conducerea Sandoz a avut o întâlnire la Cluj cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, cu ocazia vizitei acestuia din luna mai.

“Cei de la Sandoz s-au întâlnit cu Tăriceanu în perioada 15-18 mai, atunci când acesta a vizitat Tetarom III. Sandoz a cerut un răgaz de maximum două luni pentru a se pronunţa. Este 90% sigur că fabrica se va face în Tetarom III, la Jucu”, spun surse din mediul de afaceri.

“Eu am auzit de faptul că Sandoz îşi va extinde activitatea, dar am crezut că este vorba despre fabrica din Târgu Mureş”, ne-a mărturisit directorul unei fabrici de medicamente.

“Din păcate, nu vă putem furniza informaţii referitoare la această investiţie, pentru că este legată de o clauză de confidenţialitate, solicitată de către partenerul străin”, ne-a răspuns Agenţia Naţională pentru Investiţii Străine.

“Pentru farmacişti ar fi foarte bine dacă s-ar realiza această unitate de producţie, pentru că s-ar crea locuri de muncă. Dacă la farmacii salariile sunt de 250-300 de euro, în fabricile companiilor multinaţionale un farmacist câştigă 300-1.000 de euro, în funcţie de postul pe care îl ocupă. Problema este că, de 17 ani, sistemul românesc de învăţământ nu are o ofertă pe măsura dezvoltării economice. Există o penurie de farmacişti, mai ales în unităţile spitaliceşti.

Pe de altă parte, s-au deschis graniţele Uniunii Europene şi sunt tentaţi să plece, pentru că în aceste state salariul unui farmacist porneşte de la 2.000 de euro”, susţine Speranţa Iacob, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Cluj.     

 

în pierdere la Mureş

 

Sandoz este prezentă în România prin fabrica de antibiotice din judeţul Mureş, în care a investit 12 milioane de dolari, prin subsidiara sa LekPharmatech (Slovenia).

Anul trecut, Sandoz a anunţat că din 28 februarie 2006 a unificat operaţiunile din ţara noastră sub numele Sandoz România. Societatea, cu sediul în Târgu Mureş, reuneşte şi integrează operaţiunile companiilor Pharmatech, Lek, Biochemie şi Hexal.

”Această iniţiativă s-a bazat pe reputaţia puternică a numelui Sandoz, companie binecunoscută de către medici, farmacişti şi pacienţi. Până la începutul lui 2008, toate ambalajele, etichetele şi materialele

promoţionale se vor modifica conform standardelor şi design-ului Sandoz” a precizat Iztok Sever, preşedinte al Sandoz România.

Potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor, Sandoz Târgu Mureş a obţinut anul trecut venituri de 101 milioane de lei. Societatea dispunea de 217 angajaţi. Sandoz SRL a înregistrat o pierdere de 12,9 milioane de lei şi a acumulat datorii de 96 de milioane. Sandoz este lider mondial în produsele farmaceutice generice de înaltă calitate.

Cu sediul în Viena (Austria), deţine, la rândul ei, alte două unităţi de afacere, axându-se pe produse industriale şi biofarmaceutice. Sandoz a realizat în 2004 vânzări de 3 miliarde de dolari, cu 13.400 de angajaţi. Novartis este lider mondial în farmaceutice şi producţia de medicamente Over The Counter (fără prescripţie medicală). în 2004, grupul a obţinut vânzări de 28,2 miliarde de dolari şi un venit net de 5,8 miliarde.

 Novartis a investit 4,2 miliarde de dolari în cercetare şi dezvoltare. Cu sediul central în Basel (Elveţia), Novartis Group are 81.400 de angajaţi şi operează în 140 de ţări.

 

Raiul multinaţionalelor

 

 

Clujul a devenit o ţintă pentru mai multe grupuri farmaceutice internaţionale. Terapia, preluată pentru 324 de milioane de dolari de către Ranbaxy Laboratories (India), a anunţat investiţii de 20 de milioane de euro în 2006-2007 pentru modernizarea producţiei, cercetare-dezvoltare şi protecţia mediului, pentru care va contracta un credit de 25 de milioane de euro.

Terapia-Ranbaxy a obţinut în 2006 o cifră de afaceri de 110 milioane de dolari. Grupul danez Ferrosan, specializat în biotehnologii, a cumpărat cu 3,5 milioane de euro activele societăţii de producţie şi distribuţie de medicamente Alsifcom Intermed.

Potrivit informaţiilor noastre, danezii vor construi o a doua fabrică, de consumabile sterile, urmând să investească 20 de milioane de euro. Pe de altă parte, grupul german Celesio a cumpărat în 2004, de la compania slovenă Kemofarmacia, distribuitorul de medicamente PharmaFarm, deţinător al reţelei de farmacii PharmaNet şi a zece depozite în România.

Comenteaza