Undă verde de la primărie pentru “minifabrica” Ursus

Undă verde de la primărie pentru “minifabrica” Ursus
Compania a obţinut certificatul de urbanism în vederea amenajării unei mici unităţi de producere a berii în locul fabricii tradiţionale, închisă în 2010.
Compania Ursus Breweries a primit certificatul de urbanism solicitat pentru amenajarea unei secţii de miniproducţie de bere cuplată cu un restaurant, care va lua locul fostei fabrici.

Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu echipa de lucru care elaborează planurile pentru noul proiect, a precizat Diana Klusch, corporate affairs director al Ursus Breweries. Lucrările vor începe în februarie, potrivit estimărilor. După ce a luat decizia de opri producţia la scară industrială a berii din Cluj, societatea a anunţat deschiderea unei minifacilităţi de producţie în care vor fi produse specialităţi de bere Ursus în locaţia actuală a fabricii. Compania a demarat obţinerea certificatelor şi avizelor necesare pentru amenajarea minifacilităţii de producţie, ce va include şi un pub şi un restaurant care va furniza bere şi altor localuri din Cluj.

“În funcţie de durata obţinerii autorizaţiilor necesare, construcţia ar putea începe la mijlocul lunii februarie, ceea ce ar permite ca deschiderea spaţiului să aibă loc la sfârşitul lunii mai a acestui an. Noul spaţiu va avea o capacitate de aproximativ 200 de persoane şi va produce specialităţi de bere. Consumatorii vor avea ocazia să asiste la procesul de fabricare a berii în cadrul acestei facilităţi”, au menţionat reprezentanţii Ursus. Pentru acest proiect Ursus Breweries a colaborat cu arhitecţi, constructori, designeri şi operatori de hoteluri, catering şi restaurante, iar planurile de construcţie sunt realizate de biroul de arhitectură ASIZA. În noiembrie compania a anunţat că fabrica de bere din Cluj îşi va înceta producţia, utilajele vor fi demontate şi duse la alte unităţi, iar 150 de oameni vor fi concediaţi.

Decizia a fost motivată de conducerea companiei prin faptul că vânzările Ursus Breweries au scăzut cu 11%, îndeosebi din cauza restrângerii numărului de consumatori de bere premium. “Fabrica din Cluj are costurile de operare cele mai mari dintre toate facilităţile de producţie ale companiei şi este localizată în centrul oraşului, ceea ce o face mai dificil de administrat din punct de vedere logistic”, a menţionat Gary Whitlie, preşedintele Ursus. Vestea închiderii vechii fabrici a provocat proteste nu numai în Cluj, ci şi pe plan naţional. Interpelările adresate autorităţilor de către cetăţeni au fost urmate de petiţii scrise şi online şi de constituirea de grupuri anti-Ursus pe diferite portaluri şi bloguri de pe internet. Ursus Breweries face parte din grupul SABMiller. Compania mai deţine fabrici la Buzău, Timişoara, Braşov şi are 1.700 de angajaţi.

Tradiţie de 133 de ani la Cluj


Ursus este o bere atestată documentar la Cluj din 1878, fiind produsă de Fabricile de Bere Unite, denumire transformată în Fabrica de Bere Înainte, respectiv Ursus SA, privatizată în 1994. Procesul de pasteurizare s-a implementat în 1958, iar berea blondă specială a fost înlocuită cu Ursus Pils în 1994.


Comenteaza