Cine măreşte salariile în 2011

Cine măreşte salariile în 2011
Şanse la mai mulţi bani au angajaţii din sectorul industrial. Dacă la companiile private majorările vor fi de 3-5%, la stat veniturile celor cu salarii deja tăiate cresc în acest an cu 15%.
Mai multe companii clujene se arată dispuse să majoreze în acest an veniturile salariaţilor după un 2010 marcat de reduceri salariale şi de concedieri. Creşterile preconizate la Nokia, Fimaro sau Fujikura vor ajunge abia la 5%, sub nivelul inflaţiei. Din această cauză, banii primiţi în plus nu se vor simţi în buzunarele angajaţilor.

Semnalul majorărilor a fost dat de negocierile de la Nokia. La începutul lunii decembrie reprezentanţii angajaţilor din fabrica de telefoane mobile din Jucu au început discuţiile pentru o creştere a salariilor cu până la 25%. “Încă nu s-au încheiat negocierile, sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem un rezultat. Noi am cerut mai mult, undeva în jurul a 20%, însă, din păcate, situaţia economică a României nu este în favoarea noastră şi poate juca un rol greu în discuţii. Noi solicităm păstrarea tuturor drepturilor din acest moment plus o majorare salarială. Rămâne de văzut ce vom putea obţine”, spune Cristian Copil, liderul unuia dintre sindicatele de la Nokia. Contraoferta conducerii Nokia a fost o creştere cu numai 5% a salariilor.

De o majorare de 5% au avut parte săptămâna trecută angajaţii de la Clujana. Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, acţionar majoritar al producătorului de încălţăminte, a decis creşterea salariilor cu 5%, chiar din ianuarie. O societate la care se pregăteşte majorarea salariilor este Fimaro. “Am aşteptat un an, nu am avut pretenţii, am înţeles că este criză şi am reuşit să rămânem pe linia de plutire, dar acum trebuie să negociem, să găsim înţelegere şi de o parte, şi de alta. Conducerea este cu banii, noi suntem cu munca. Săptămâna viitoare intrăm la negocieri. Mergem şi pe varianta unei majorări procentuale, şi pe una cu sume fixe. Preferăm majorarea cu sume fixe, deoarece îi ajută pe cei cu salarii mici şi medii. O majorare procentuală nu vine decât în sprijinul celor cu salarii foarte mari”, a precizat Nati Ariton, liderul Blocului Naţional Sindical Cluj. La Fimaro, companie specializată în servicii pentru industria auto sau metalurgică, lucrează 140 de persoane.

Surse din piaţă dau ca posibilă o majorare de salarii şi la Fujikura, însă reprezentanţii producătorului de echipamente electrice pentru sectorul auto nu au dorit să comenteze aceste informaţii. Din ianuarie, compania japoneză a demarat un proces de recrutare de personal până la mijlocul anului. “Cei 600 de angajaţi vor fi în special muncitori necalificaţi, ce vor fi instruiţi aici. Pe lângă aceştia, angajăm şi ingineri”, a menţionat Adriana Chiriac, director de resurse umane la Fujikura România. Potrivit unui studiu realizat la finalul anului trecut de compania Pricewaterhouse Coopers, peste 40% dintre companiile din România şi-au bugetat pentru 2011 o creştere salarială de 6,8%. În 2010, majorările au fost, în medie, de 4,3%, iar în 2009, de 7,2%.

“Este foarte posibil să asistăm la unele majorări în 2011, dar nu vor fi peste tot. Deşi este încă un an de criză, există unele sectoare care au mers bine anul trecut şi care îşi menţin trendul. Mai mult ca sigur, nu vom avea creşteri în tehnologia informaţiei, deoarece acolo salariile sunt deja foarte mari şi, pentru moment, nu cred că mai este loc de creştere. Mă gândesc, mai degrabă, la industria automotive, la furnizorii de echipamente şi piese auto sau la producătorii de echipamente electrice care au avut un an bun şi care se dezvoltă. Majorările nu vor fi substanţiale, ci de 3-5%”, ne-a declarat Claudiu Ploscar, branch manager al agenţiei Adecco Resurse Umane.

Plus 15% la bugetari


Cea mai mare creştere salarială va veni anul acesta la bugetari. Guvernul a promis o creştere de 15% a veniturilor celor din sectorul bugetar, începând chiar din această lună. Majorarea se aplică doar salariilor reduse anul trecut cu 25%.


Comenteaza