Zidul Cetăţii face bani pentru clujeni

Zidul Cetăţii face bani pentru clujeni
Zona istorică a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte numeroase restaurante, cafenele, baruri şi terase, iar mai nou chiar şi unităţi de cazare pentru turişti.

 Cea mai nouă “achiziţie” din zona Zidului Cetăţii este un restaurant amenajat într-o casă construită în urmă cu peste 200 de ani şi deschisă de azi pentru public, după o investiţie de 180.000 de euro. Hanul Cetăţii, Bulgakov sau Ema sunt alte unităţi ce funcţionează în zonă.

 

De azi se deschide pentru public restaurantul VIA de pe str. I.M. Klein, amenajat într-o clădire monument de arhitectură, construită în sec. XVIII. Proprietara, Julia Peter, a achiziţionat imobilul în 2002. “Am cumpărat clădirea cu scopul de a deschide un restaurant. Am dorit o casă veche, în centru, în zona istorică a oraşului. Casa este a mea, mi-am permis să investesc, dacă era luată în chirie probabil nu aş fi făcut-o”, explică Peter. “Am vrut să facem un loc diferit, mai intim, unde clienţii să se simtă ca şi cum ar veni acasă. Clădirea este o casă, bucătăria e la vedere, bucătarul-şef, venit din Budapesta, vorbeşte cu clienţii. Eu voi fi aici să întâmpin oaspeţii”, spune Peter.

 

Cele două săli de la parter pot primi fiecare până la 15 persoane, pivniţa are o capacitate de 30 de locuri, iar terasa amenajată în curte, alte 25. Investiţia s-a ridicat la 180.000 de euro. Pentru restaurarea imobilului şi amenajarea restaurantului, care a presupus şi extinderea construcţiei, s-au folosit materiale naturale. Aleea care duce de la stradă la intrarea în restaurant şi spre terasă a fost realizată folosind lemn utilizat anterior ca acoperiş. “A trebuit să respectăm restricţiile celor de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, cu care am colaborat foarte bine. Am primit sfaturi de la mai mulţi arhitecţi, artişti plastici, prieteni care au văzut locul”, a detaliat Peter.

 

Pe străzile adiacente Zidului Cetăţii, recent pavate pentru circulaţie pietonală, funcţionează diverse afaceri în imobile vechi reamenajate. Restaurantul Hanul Cetăţii, decorat cu piatră şi obloane de lemn, de pe strada Fortăreţei, are un meniu al zilei, propune preparate tradiţionale româneşti şi vinuri autohtone. Aparthotelul Lucas, cotat la 3*, are apartamente într-o vilă nouă, poartă de lemn şi elemente de fier forjat. Pe strada I.M. Klein este deschisă cafeneaua Bulgakov, iar la colţul străzii, cu vedere spre Zidul Cetăţii, funcţionează Piccadilly Pies & Wine, cu ferestre “decorate” cu sticle de vin. De cealaltă parte a străzii se ridică un imobil nou, unde funcţionează MedCenter. Pe strada Potaissa este deschis Restaurantul Ema, cu terasă şi bar, funcţionează hostelul Retro şi s-a extins şi reamenajat pubul La Ţevi.

 

Câteva propuneri pentru străzile din zona ultracentrală se află încă în lucru sau în proces de avizare. Un beneficiar privat vrea să ridice un hotel în zona ultracentrală. Proiectanţii au propus un imobil de patru etaje pe terenul cu ieşire la străzile G. Şincai şi S. Micu. Membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au recomandat reducerea regimului de înălţime şi a coeficienţilor urbanistici.

 

Proiectanţii au prezentat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Gh. Şincai – S. Micu – Memorandumului, parcela care a generat studiul fiind o suprafaţă unde funcţiona un laborator de cofetărie. înspre strada S. Micu există un imobil baroc monument istoric, ce ar urma să fie restaurat, iar în locul anexelor, în curte, se va ridica o nouă clădire. Proiectanţii au propus un imobil de patru etaje care să găzduiască birouri sau un hotel.

 

 

Vilă turistică pe Napoca

 

CTATU a avizat în 2009 oportunitatea realizării unui PUZ care vizează centrul istoric. Beneficiarul, Anamaria Szekely, vrea să realizeze o vilă turistică de 3* pe strada Napoca nr. 15-17. Imobilul propus are două niveluri de subsol, parter, două etaje, mansardă şi 25 de camere. CTATU a avut obiecţii legate de imobil: lipsa locurilor de parcare, coeficienţii urbanistici ridicaţi, înălţimea şi funcţiunea propusă.

 

Comenteaza