Fabrică de componente Ford propusă la Cluj
- Scris de Mihai Prodan
- 05 Iul 2011, 00:51
- Economie
- Ascultă știrea

Proiectul Autostrăzii Transilvania tentează mari producători de autovehicule. O delegaţie din partea concernului Ford s-a deplasat în comuna Mihai Viteazul în vederea amplasării unei fabrici de componente auto, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, edilul localităţii, Ioan Zeng.
Primarul spune că s-a întâlnit deja cu reprezentanţii companiei în primăvară, principalul atu invocat de către aceştia fiind apropierea de viitoarea magistrală Braşov - Borş, din care este funcţională acum porţiunea Câmpia Turzii - Gilău. De altfel, mai multe companii importante şi-au concretizat între timp proiectele din zona autostrăzii, inclusiv în comuna Mihai Viteazul. "Voiau să construiască o fabrică de piese pentru maşini. S-au interesat aici, la noi, în urmă cu trei luni. Au spus că avem avantajul că suntem chiar lângă Autostrada Transilvania", a declarat Zeng. Acesta nu a putut oferi amănunte despre valoarea investiţiei.
"Grupul Ford a primit şapte-opt cereri de la industriaşi locali din zona Clujului pentru a fabrica diverse componente şi care au solicitat un audit din partea companiei pentru a putea figura ca furnizori. Practic, ei ne-au anunţat că au capabilitatea de a produce aceste componente. Nu ştiu ca unul dintre furnizorii de rang I, adică aceia care vin împreună cu Ford când aceasta îşi deschide o fabrică de asamblare finală, gen Bosch, Continental sau International Automotive Components, să fie interesat să investească în zona Clujului", a menţionat Nadia Crişan, membru al Consiliului de Administraţie al Ford România.
Principalii producători de piese auto din judeţul Cluj sunt Fujikura Automotive (Cluj-Napoca şi Dej) - care produce componente pentru Volkswagen, Trelleborg (Dej) - Renault şi Sinterom (Cluj-Napoca) - Dacia. În perioada de boom economic şi-au mai anunţat intenţia de a-şi crea unităţi de producţie, în special în perimetrul parcurilor industriale nou înfiinţate - publice sau private - şi alte companii din domeniul auto, însă criza sau lipsa unei infrastructuri corespunzătoare a zădărnicit aceste planuri.
NU RATA:
» Cum arăta „Untold-ul” de acum 50 de ani! Zeci de mii de oameni participau la Târgul de Fete de la Găina
» Ce salarii sunt în Primăria Cluj-Napoca. VEZI sumele lunare + Cât căștigă primarul Emil Boc
» Chirie în bătaje de joc în centrul Clujului. Open space de tip „aici mâncai, aici mă c..ai” / „Învârți în mâncare de pe WC”
În 21 martie 2008 compania Ford a preluat oficial Automobile Craiova, promiţând o investiţie de 700 de milioane de dolari în decurs de patru ani şi angajarea a 9.000 de oameni. În ianuarie 2010 Ford a realizat un împrumut de 400 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, garantat de statul român în proporţie de 80%. Creditul este folosit pentru cofinanţarea unui proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon şi a producţiei ulterioare la uzina din Craiova. Producţia de automobile a început pe 8 septembrie 2009. La Craiova se fabrică acum 100 de maşini pe zi, dar producţia zilnică va ajunge la 1.000 de autovehicule şi 1.000 de motoare când uzina va atinge capacitatea instalată.
Ford Motor Company este o corporaţie multinaţională americană cu sediul în Michigan-Detroit, fondată de către Henry Ford în 1903. De-a lungul timpului Ford a înglobat Lincoln, Mercury (în SUA), Jaguar şi Land Rover (Marea Britanie) sau Volvo (în Suedia) şi 30% din Mazda. Compania a vândut 5,3 milioane de maşini în 2010, cu 771.000 peste 2009. Anul trecut, grupul a avut o cifră de afaceri de 128,9 miliarde de dolari şi un profit net de 6,5 miliarde de dolari. 280.000 de angajaţi erau înregistraţi la Ford în 2010. William Clay Ford îndeplineşte funcţia de CEO, iar Allan Mulally, pe cea de preşedinte al corporaţiei.
Kaufland, cea mai mare investiţie
În comuna Mihai Viteazul a fost dat deja în folosinţă în aprilie cel mai mare centru logistic din România al reţelei germane Kaufland, unde vor fi angajate peste 1.000 de persoane, o investiţie de 150 de milioane de euro. În apropierea nodului de intrare de la Gilău al autostrăzii, EVW Holding a cumpărat 16.000 mp, pe care a ridicat un showroom şi service pentru autocamioane. Grupul suedez Scania şi-a cumpărat terenuri pe 21.000 mp în zona A3, la Luncani, unde a investit 3 milioane de euro în centrul regional.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei