Lidl Mărăşti, “îngropat” în verde

Lidl Mărăşti, “îngropat” în verde
Comisia de Urbanism a acceptat propunerea Teledistribution de realizare a unui magazin pe terenul deţinut în zona Expo Transilvania, în ultima întâlnire de lucru din acest sezon.

După consultări, negocieri şi concesii, mai mult sau mai puţin convinşi de beneficiar şi de proiectanţii care au lucrat la documentaţie, membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au decis în cele din urmă să accepte un complex comercial în vecinătatea Expo Transilvania, însă ascuns de relief verde.

Proiectul avansat de proprietari, Nervia - Teledistribution, a fost discutat în mai multe rânduri în acest an, iar acum urmează ca propunerile exprimate joi la întrunirea CTATU să fie prezentate investitorilor. Proiectanţii au revenit în şedinţa de ieri a comisiei, ultima din această vară, cu proiectul pentru unitatea de retail gândită pentru lanţul german Lidl. Propunerea de construire a unei unităţi de retail standard specifică periferiilor a fost considerată anterior de urbanişti ca nepotrivită pentru zona respectivă. "S-a încercat înglobarea clădirii comerciale într-un ansamblu cu funcţiuni complexe. Clădirea comercială va avea 7 m şi va ajunge la aceeaşi cotă cu mezaninul imobilului cu funcţiuni mixte (o clădire de până la 13 etaje, lângă unitatea Lidl - n. red.). A fost amenajat şi un spaţiu verde cu piaţetă în vecinătatea Expo. Probabil vor fi două etape distincte în realizarea construcţiei", a explicat arhitecta care a susţinut documentaţia.

"Este un proiect care revine cu o problemă fundamentală care pare să nu aibă rezolvare. Soluţia de mobilare care se depărtează de soluţia aprobată prin Planul Urbanistic Zonal (al cărei beneficiar este societatea Nervia, deţinută de aceiaşi proprietari ca Teledistribution - n. red.) nu reuşeşte să ofere garanţia că acolo se va dezvolta în viitor ceva de calitatea pe care o merită zona de centru de cartier. Va avea un magazin de comerţ de periferie", a punctat arhitectul Eugen Pănescu. "Acest spaţiu este unul excepţional, este zona pavilionului Expo Transilvania. Dacă nu se reuşeşte să se găsească o soluţie de calitate, vom prejudicia şi ceea ce avem, şi viitorul zonei", a atras atenţia arhitecta Mihaela Agachi. În schimb, Adrian Iancu a fost de părere că propunerea unui spaţiu comercial cu deservire locală este acceptabilă, iar amenajarea de zone verzi reprezintă un plus pentru zonă.

Primarul Sorin Apostu a subliniat că proiectul ar trebui tranşat la această şedinţă. "Trebuie să decidem azi dacă se poate construi şi cum. Iar dacă nu se poate accepta, să le spunem beneficiarilor clar «NU» şi să nu mai revină. Nu se poate să vină doamna Ciuban (Corina Ciuban, şeful Serviciului Urbanism - n. red.) să spună că investitorii ne cer să introducem proiectul pe ordinea de zi şi că ne ameninţă că ne fac dosar penal", a spus Apostu. În cele din urmă, salvarea Lidl a venit la sugestiile arhitecţilor din comisie: un magazin înglobat în formă de relief verde (colină, movilă), cu terasă circulabilă, cu o singură faţadă vizibilă. "Dacă investitorul doreşte, se acceptă proiectul, fără blocul înalt; se acceptă magazinul cu o faţadă, restul - în formă de relief, cu spaţii verzi", a conchis primarul Apostu.

 

 

Comenteaza