Locuri de muncă în Dubai pentru medicii clujeni
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:54
- Economie
- Ascultă știrea

O agenţie de recrutare a medicilor în străinătate prezentă la Târgul de Cariere Medicale (TCM) de la Hotelul City Plaza oferă locuri de muncă pentru personalul medical în Emiratele Arabe Unite (EAU). Cu toate că salarizarea în Dubai ajunge la 100.000 de euro anual, medicii nu se înghesuie să muncească în zonă.
Nick Slijvic, director al agenţiei IMS Recruitment, a venit la târg cu numeroase oferte pentru medici în Anglia şi în Orientul Mijlociu. “Toate ţările din Orientul Mijlociu au nevoie de medici, de asistente, dar este un proces de recrutare foarte încet pentru români. 90% dintre medicii din Orientul Mijlociu sunt străini, iar unii specialişti câştigă între 50 şi 100.000 euro pe an. Avem sute de locuri de muncă în Dubai, Yemen, Qatar, Afganistan, Irak”, a declarat oficialul IMS.
Printre avantajele pe care le oferă spitalele din Dubai se numără cazarea gratuită şi chiar studiile plătite pentru copii. “Salariul e mai mic decât în Anglia, dar ei nu plătesc impozite şi taxe. Contractele se fac pe minim 12 luni, până la doi ani. Sunt căutaţi medici cu experienţă de minim 10 ani. Media de vârstă a medicilor este de 35-45 de ani”, a explicat Slijvic.
Un singur medic român a lucrat prin firma lui Slijvic în Orientul Mijlociu. “Am trimis în urmă cu câţiva ani un medic român din Timişoara în Irak”, a adăugat directorul IMS Recruitment. El a precizat că majoritatea medicilor preferă să lucreze în Marea Britanie. “Cei mai mulţi candidaţi vor să lucreze în Anglia, pentru că au engleza ca limba a doua, e mai apropiată de România: fac patru ore cu avionul, nu 10 ca în Orientul Mijlociu, şi primesc bani mai mulţi ca în Germania”, a detaliat Slijvic.
Ricky Wright, de la agenţia Triple West Medical (TWM), primeşte săptămânal de la spitalele din Anglia 70-100 de oferte de locuri de muncă pentru medici.
“în Anglia e nevoie mare de medici pentru că aceasta nu mai este o ocupaţie atractivă. învaţă şase ani la universitate, iar doi ani sunt medici rezidenţi şi au un salariu de 30.000 de lire sterline pe an. De exemplu, în tehnologia informaţiei, salariul porneşte de la 40.000 de lire. Medicii englezi sunt atraşi de Australia, de Dubai, unde e vremea mai bună şi primesc mai mulţi bani”, a informat reprezentantul TWM. în Anglia, salariul unui medic rezident este de 35-40.000 de lire, iar cel al unui specialist, de 80-90.000 de lire. “Spitalul oferă gratuit cazare pentru primele două luni. Se caută mulţi medici rezidenţi”, a afirmat Wright.
Cele mai căutate specialităţi în Anglia sunt chirurgia, medicina de urgenţă, medicina generală, psihiatria, onocologia sau dermatologia. Târgul a oferit şi slujbe pentru infirmierele sau asistentele medicale clujene. “Punem la dispoziţie peste 300 de contracte pentru minim şase luni sau cu stabilire definitivă. Oferta cuprinde un salariu brut de 2.040 euro, plus cursuri de flamandă gratuite şi asistenţă din partea unui coordonator belgian”, a declarat Maria Stor, directorul agenţiei de recrutare AGS. în Belgia, medicii plătesc o chirie săptămânală de 20 euro, iar pentru închirierea maşinii, 10 euro pe săptămână.
1.000 de vizitatori
18 agenţii de recrutare a medicilor şi asistenţilor clujeni au oferit locuri de muncă în Franţa, Germania, Anglia, Danemarca, Norvegia. “Sunt mii de joburi la târg. Salariul începe de la 4.000-5.000 de euro în Germania pentru medici cu 1-2 ani experienţă, iar în Anglia, salariile ajung la 10-15.000 euro pe lună pentru medicii cu 10-15 ani experienţă”, a declarat Grzegorz Chodkowski, organizator al TCM.
Oriunde, în afara României
“Am terminat Facultatea de Medicină şi Farmacie şi sunt rezidentă în medicina de familie. Am salariu foarte mic, de 1.200 lei, şi sunt şanse mici să lucrez în continuare aici. în orice ţară sunt condiţii mai bune decât în România”, a declarat Mirela Panc, de 30 ani.