S-a spulberat mitul legumelor scumpe: statistica arată că legumele din pieţe sunt ieftine VIDEO

S-a spulberat mitul legumelor scumpe: statistica arată că legumele din pieţe sunt ieftine VIDEO
Mitul potrivit căruia alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din alte ţări europene a fost spulberat. O statistică recentă aratăcă, din contră, fructele, legumele şi carnea din magazinele româneşti sunt printre cele mai ieftine.

Cele mai recente statistici arata faptul ca alimentele romanesti sunt cu peste o treime mai ieftine decat media europeana. De exemplu, fructele si legumele sunt mai ieftine cu 40 la suta si carnea e la fel tot cu 40 la suta mai ieftina. Cu toate acestea, putini sunt romanii care isi mai permit sa plece cu sacoşa plină de la piaţă.

"Nu au bani, pensiile sunt mici si trebuie sa platim si cheltuielile",spune Maria Aitai, unul dintre producătorii de legume care încerca să-şi vândă produsele astăzi într-o piaţă din oraş.

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, la Cluj un kilogram de cartofi costă intre 0,6 si 1,2 lei. Un kilogram de ceapă poate fi cumpărat cu 1 sau 2 lei. Fasolea boabe este mai scumpa, respectiv 7,5 sau 9 lei pe kilogram. Pretul morcovilor este cuprins intre 1,5 si 3 lei pe kilogram.

Producătorii se plâng ca nu au cum sa mai scadă preţurile la legume şi fructe, altfel ar trebui să renunţe la mica afacere.

"Le-am mai redus si tot nu vindem, nu au oamenii cum sa cumpere. Nu mai rentează", spune Suzana Rus, un producător de legume.


PREŢURILE LEGUMELOR LA CLUJ

cartofi 0,6 - 1,2 lei/kg
ceapă 1 - 2 lei/kg
fasolea boabe 7,5 - 9 lei/kg
varză 0,8 - 0,9 lei/kg
morcovi 1,5 - 3 lei/KG

Reporteri: B.Suciu, M. Balica
Imagine: Florin Dan

Comenteaza