Marile şantiere ale anului 2012

Marile şantiere ale anului 2012
Proiectele majore anunţate la Cluj includ fabrica Bosch, un hotel de 109 camere, un bloc de 150 de apartamente, precum şi o clădire de birouri de 20 de milioane de euro.

Pentru acest an se conturează câteva proiecte de mari dimensiuni, dar 2012 se preconizează a fi încă unul de criză pe piaţa locală, fără proiectele de sute de milioane de euro de pe planşetele de boom imobiliar din perioada 2007-2008.

Spaniolii de la Herce au în plan demararea lucrărilor pentru cel de-al doilea imobil al ansamblului din vecinătatea mallului din cartierul Gheorgheni. Cu 155 de apartamente proiectate, acesta ar fi unul dintre cele mai mari blocuri în lucru în municipiu. Iniţial preconizat pentru primăvară, termenul de şantier a fost împins pentru toamnă, iar dezvoltatorii lucrează la atragerea unui partener pentru finanţare. "Primul bloc a fost construit exclusiv cu capital propriu, dar pentru următoarea etapă am vrea să atragem o bancă. Probabil în toamnă vom începe lucrul. În acest moment mai avem de vânzare în jur de 30 de apartamente, pe care credem că le vom tranzacţiona până atunci", a menţionat Horea Crăciun, director vânzări şi postvânzări pentru proiectul Vivacity Residence. Primul bloc construit de Herce în Gheorgheni are 11 etaje şi 155 de apartamente şi trei niveluri de parcări subterane cu 191 de locuri.

Pe segmentul hotelier, cea mai mare unitate lansată în prima jumătate a anului va fi cea deschisă sub "umbrela" Hilton. Hotelul de 109 camere şi clasificat la 3* va funcţiona sub brandul Hampton. Acesta devine operaţional în primăvară, potrivit reprezentanţilor grupului Rembrook, compania care transformă în hotel clădirea Akros de pe Bd. 21 Decembrie. Noii proprietari au început anul trecut lucrările de amenajare pentru a transforma imobilul deja ridicat la "roşu" în momentul achiziţiei. În 2012 ar putea demara construcţia unei alte unităţi de peste 100 de camere, pe segmentul economic. Compania care a adus un Tulip Inn şi un Golden Tulip poartă discuţii cu dezvoltatori pentru un nou hotel în Cluj. Următoarea structură va fi o unitate de 120-150 de camere, sub un brand de 2* de sub umbrela grupului, Campanile.

Cel mai mare proiect de birouri anunţat pentru 2012 este cel al Iulius Group, care a ridicat deja complexul cu mall şi birouri de 155.000 mp în vecinătatea lacului din Gheorgheni. În apropiere, grupul ieşean are în plan acum să construiască alte spaţii de birouri. Lucrările la noua clădire au fost anunţate pentru primăvară, iar investiţia estimată, de 20 de milioane de euro. În forma avizată în vară în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, clădirea are demisol, parter, patru etaje şi etaj retras care va adăposti spaţii de birouri. La demisol se vor amenaja parcări, iar în zonă sunt propuse alei pietonale şi spaţii verzi, plus circulaţii auto, dar şi un restaurant la parter.

Pe segmentul de producţie, germanii de la Bosch conduc lista de proiecte, cu cele 77 de milioane de euro preconizate a fi investite în parcul industrial dn comuna Jucu. Părăsit anul trecut de Nokia, Tetarom III ar trebui să fie în 2012 gazda unei infuzii noi de activitate pentru economia judeţului. Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat finalizarea formei contractului cu grupul Bosch, care vizează o suprafaţă totală de 21,5 ha Tetarom III. Pe de altă parte, noii proprietari ai proiectului Imperial Development Cluj (IDC) vor distribui funcţiuni mixte în clădirea proiectată la intrarea în Cluj-Napoca şi au 25 de etaje la dispoziţie pentru locuinţe, birouri, spaţii comerciale şi chiar apartamente în regim hotelier.

Proprietarii terenului din cartierul Mănăştur vor să înceapă în 2012 şantierul pentru un turn de două niveluri de subsol, trei de demisol, parter şi 25 de etaje, care costă 10 milioane de euro, susţin aceştia. Clădirea a fost desenată pentru un teren de 2.773 mp deţinut de IDC în zona Nodului N din Mănăştur. Firma este deţinută acum de omul de afaceri Radu Vlas, proprietarul complexului multifuncţional Leul din Piaţa Mihai Viteazul, construit pe terenul municipalităţii. Vlas are pentru acest proiect doi asociaţi de la Bucureşti, care nu au mai derulat investiţii imobiliare în Cluj, a menţionat omul de afaceri. Finanţarea va fi asigurată din credite şi resurse proprii ale investitorilor şi va fi pregătită etapizat. Proiectul a stârnit controverse în Consiliul Local la început de an, fiind numit chiar o "ruşine" pentru intrarea în oraş, dar a fost în cele din urmă acceptat, având în vedere că foştii proprietari aveau deja obţinute o parte dintre avizele necesare.

O construcţie cu o investiţie anunţată la 50 de milioane de euro se va finaliza în acest an în domeniul medical. Orădenii de la Pelican au demarat anul trecut construcţia pentru un spital de opt etaje şi 330 de paturi. Conform termenelor anunţate de dezvoltatori, construcţia ar trebui să fie gata în mai, iar dotarea să mai ia încă aproximativ două luni. Un program cultural major, în parteneriat public-privat, ar trebui să intre în şantier în 2012 - pentru iunie a fost anunţată predarea de proiect pentru Centrul Cultural Transilvania, iar lucrările vor începe cu parkingul subteran, urmând în program viitoarea clădire a Filarmonicii Transilvania.

 

 

Comenteaza