Urbaniştii au respins hotelul cu benzinărie de la aeroport

Urbaniştii au respins hotelul cu benzinărie de la aeroport
Grup 4 Instalaţii a propus o unitate turistică de tranzit de 70 de camere în Someşeni, zonă în care mai multe societăţi au lansat asemenea proiecte.

Proiectul Grup 4 Instalaţii, ce vine la pachet cu o benzinărie, i-a nemulţumit pe membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), care au respins ieri propunerea companiei clujene. Motivul invocat: asocierea nefericită a celor două funcţiuni.

Grup 4 Instalaţii (G4I) deţine un teren de 5.500 mp în apropierea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca (AICN), pe str. Traian Vuia, unde asociaţii au considerat oportun să realizeze un hotel. Zona în care este amplasat terenul i-a determinat pe acţionari să opteze pentru cele două funcţiuni - spaţii de cazare şi benzinărie, după cum a explicat anterior conducerea G4I. Proiectanţii de la Bogart au revenit ieri cu proiectul şi au prezentat extinderea Planului Urbanistic Zonal Bughero, studiu realizat pentru un alt hotel în vecinătate. De la precedenta susţinere, proiectanţii au identificat un drum în spatele parcelei care poate fi preluat şi de celelalte terenuri din zonă pentru a asigura acces la funcţiuni şi au adus şi o planşă de mobilare urbană, pentru a se conforma cerinţelor CTATU.

Pe terenul G4I ar urma să se modernizeze o staţie de carburanţi existentă, iar în spatele parcelei să fie amplasat un hotel de 70 de camere, cu un restaurant de 20 de mese. Vor fi asigurate 48 de locuri de parcare. "Momentan, există o staţie GPL, care se va moderniza, iar hotelul va fi amenajat în spatele parcelei. Faţadele se tratează unitar", a explicat proiectantul. Viceprimarul Laszlo Attilla a solicitat amânarea proiectului, fără a-şi explica propunerea. "Propuneţi o pompă de benzină în faţa hotelului? Vi se pare adecvat?", a întrebat arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică. Primarul interimar Radu Moisin a invocat "cazul Pritax", cu un hotel pe str. Observatorului, care a determinat însă mutarea unei staţii de benzină pentru a lăsa loc unităţii de cazare. "Conform părerii membrilor comisiei, există o incompatibilitate între staţia de carburanţi şi unitatea de cazare", a conchis Moisin, cu solicitarea ca proiectul să fie rediscutat într-o altă şedinţă a CTATU.

În zona AICN au fost anunţate alte trei proiecte de hoteluri, niciunul finalizat. Mono Construcţii Cluj (MCC) vrea o unitate turistică pe str. T. Vuia şi a schimbat planurile datorită dezvoltării AICN. MCC a ridicat deja pe T. Vuia nr. 238 o clădire "la roşu", însă avizele au fost obţinute pentru o spălătorie de camioane şi locuri de cazare pentru personalul societăţii. Într-o şedinţă din 2009 a CTATU, beneficiarul a solicitat schimbarea funcţiunii în hotel şi restaurant. Hotelul ar avea 26 de camere şi 40 de locuri de cazare, restaurantul va dispune de 70 de locuri, clădirea urmând să fie deservită de 30 de locuri de parcare. Proprietarii Bughero Exim, societate care a demarat lucrări pentru un hotel lângă AICN, au confirmat negocierile cu lanţul Ramada pentru operarea unităţii. Bughero a început construirea hotelului de 75 de camere de pe str. T. Vuia nr. 214, însă nu a finalizat lucrările. O altă unitate turistică urma să fie realizată în incinta AICN, proiect blocat însă din cauza problemelor privind proprietatea terenului.

Moisin: "Asta e scenarită!"

G4I, companie care a participat la licitaţia pentru lucrările la sala polivalentă de lângă Cluj Arena, se află în conflict deschis cu municipalitatea din cauza acestui proiect. După ce a pierdut licitaţia, consorţiul din care face parte şi G4I a contestat rezultatul procedurii, iar lucrările la sala polivalentă sunt blocate din această cauză. Întrebat dacă decizia comisiei de a respinge proiectul de hotel al G4I are legătură cu procesul privind sala polivalentă, Radu Moisin a respins ideea. "Asta e scenarită!", a replicat primarul interimar.

O certitudine: Hampton Cluj

Certă pentru acest an este intrarea pe piaţa clujeană a grupului internaţional Hilton, care îşi pune semnătura pe o unitate de 109 camere. Grupul internaţional vine cu un brand din segmentul economic: unitatea clasificată la 3* va fi un hotel Hampton. Acesta devine funcţional în primăvară, potrivit reprezentanţilor grupului Rembrook, compania care transformă în hotel clădirea Akros de pe Bd. 21 Decembrie.

Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

 

Comenteaza