S-a scumpit benzina. Vezi ce spun şoferii clujeni VIDEO

S-a scumpit benzina. Vezi ce spun şoferii clujeni VIDEO
Veste proastă pentru şoferi. Petrom a scumpit astăzi preţul benzinei cu 9 bani pe litru, iar cel a motorinei cu 8 bani pe litru. Majorările vin după ce preţul combustibilului a fost majorat cu doar o săptămână în urmă. Analiştii economici spun că scumpirea carburanţilor va duce la creşterea inflaţiei.

Şoferii susţin că nu ştiu cum vor face faţă unei noi majorări de preţ a carburanţilor. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Analiştii economici sunt de părere că aprecierea dolarului faţă de leu din ultima perioadă a dus la creşterea preţului carburanţilor, în condiţiile în care cotaţia de pe piaţa internaţională se calculează în moneda americană.

"Dacă reglarea se face periodic, avem reacţia reglării parităţii dintre dolar şi leu în preţul de cumpărare a combustibillului din România", arată analistul economic Iosif Pop. "Pe cale de consecinţă vom avea o inflatie mult mai ridicată şi o sa avem o insuportablitate mult mai deficită pe fondul salariilor nemajorate: o să plătim datoriile statului prin preţul benzinei via acciză".

În ultimele două săptămâni, dolarul este valuta cu cea mai mare apreciere în raport cu leul. Moneda americană a crescut cu 13% faţă de leu în doar două luni şi jumătate.

Reporter: Ana Maria Nedelea / Bianca Suciu
Imagine: Radu Morea/ Ersek Lorant

Comenteaza