1 din 25 de clujeni activează în industria informatică

1 din 25 de clujeni activează în industria informatică
14.000 de companii de tehnologia informaţiei (IT) îşi desfăşoară activitatea în România, 50% fiind localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca, arată cel mai recent studiu referitor la industrie, realizat de clusterul iTech Transilvania by ARIES.

Toate companiile care activează în nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri de 4 miliarde de euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi. Studiul, realizat pe baza veniturilor oficial declarate şi pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari firme de profil din ţară, arată că Bucureştiul şi Clujul conduc detaşat în topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din total. 
 
Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 dintre 25 de clujeni lucrând în domeniu. La forţa de muncă activă, în Bucureşti, judeţele Cluj, Iaşi, Timiş sunt prezenţi 73% din totalul angajaţilor din IT. Bucureştiul este oraşul cu cei mai mari angajatori, asigurând  jumătate din totalul locurilor de muncă în IT din România. 
 
Din perspectiva evoluţiei anuale a salariaţilor, județele Iaşi, Dolj, Bihor, Constanţa şi Gorj se evidenţiază prin creşterea numărului de angajaţi, cu 30%, comparativ cu 2013. Celor 75.000 de angajați permanenți li se alătură specialiștii persoane fizice autorizate, 17.000 în 2014, la nivelul întregii țări. Datele analizate relevă şi zonele cu cei mai mari angajatori din ţară, Bucureştiul și Clujul fiind gazdele celor mai mari, cu peste 1.000 de angajaţi/companie.
 
„Industria IT este cel mai mare generator de business şi locuri de muncă din România, mulţi ani de aici înainte. Ne-am dorit o imagine coerentă şi detaliată a tot ceea ce înseamnă această piaţă: câţi bani generează, care este nevoia concretă de specialişti, ce salarii se practică, pe ce tehnologii se axează. IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, altături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, declară Voicu Oprean, preşedintele ARIES Transilvania.
 
Cifra de afaceri a industriei IT din România a fost de 16 miliarde de lei în 2014, în creştere cu 26% faţă de 2013. 60% din afaceri au fost realizate de companiile din Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalalte oraşe, sub 10%. Salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanţii companiilor, este de 2.600 de lei. Peste jumătate dintre companii au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului, cu 16%.
 
Beneficiile oferite în cea mai mare proporţie sunt traininguri şi bonusuri de sărbători sau de vacanţă (58%), bonusuri de performanţă (55%), evenimente dedicate angajaţilor (51%). Angajaţii primesc, în proporţie ridicată, sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, tichete de masă. iTech Transilvania, cluster pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate şi sprijinirea inovării, a fost constituit în Regiunea Nord-Vest, având printre membri organizaţii din Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare.    

Etichete
Comenteaza