10 milioane de euro pentru proiectele de la Terapia

10 milioane de euro pentru proiectele de la Terapia
Producătorul de medicamente cu acţionari japonezi derulează trei investiţii pe parcursul acestui an, a anunţat conducerea companiei. Şantierele se află acum în pregătire.

Fabrica de medicamente a început de anul trecut demersurile de avizare pentru trei obiective, parte a planului de extindere pe platforma de la Cluj. Investiţiile bugetate pentru acest an sunt de 10 milioane de euro, sumă comparabilă cu cea alocată în 2012.

Proiectele către care se vor îndrepta resursele Terapia Ranbaxy în următoarele luni vizează un centru logistic, un centru pentru activităţi de cercetare-dezvoltare şi reabilitarea platformei de la Cluj, mai precis modernizarea clădirii de birouri. Primăria Cluj-Napoca a eliberat în decembrie autorizaţia de construire pentru realizarea unui depozit de produse finite farmaceutice, cu parter şi două etaje, pe platforma de pe str. Fabricii. Pregătirile de şantier au demarat la începutul lui 2013, urmând ca până la final de an centrul logistic să poată fi finalizat.

"Pentru centrul de cercetare-dezvoltare am aplicat pentru atragerea de fonduri europene, aşa că în acest caz termenele sunt mai largi. Oricum, vom lucra la toate cele trei proiecte pe parcursul anului şi vom continua şi angajările", a menţionat Dragoş Damian, director general al Terapia Ranbaxy. Compania va direcţiona înspre programul de investiţii 10 milioane de euro în 2013, potrivit conducerii acesteia. Terapia a ajuns la 800 de angajaţi în ţară, dintre care jumătate lucrează la Cluj. Numărul va creşte cu 50 de salariaţi prin cele trei noi proiecte.

Conducerea Terapia a anunţat anterior că în 2014 va inaugura a doua sa unitate, în valoare de 50 de milioane de dolari, care va fabrica antibiotice, medicamente cardiovasculare şi produse naturiste, cu 300 de angajaţi. Ranbaxy Laboratories India a preluat în 2006 de la fondul de investiţii Advent International 96,7% din acţiunile Terapia, pentru 324 de milioane de dolari. În 2008 grupul japonez Daiichi Sankyo a devenit acţionar majoritar al Ranbaxy.

Industria produselor chimice are o pondere redusă în produsul intern brut judeţean şi în ocuparea forţei de muncă (ambii indicatori, sub 5% din total), dar este unul dintre sectoarele cu o productivitate ridicată a muncii, subliniază o analiză a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. "Domeniul este susţinut de doi mari agenţi economici - Terapia Ranbaxy (producţia de medicamente) şi Farmec (producţia de cosmetice), care sunt dinamici şi îşi îndreaptă tot mai mult produsele către pieţele externe". arată studiul. Printre principalele companii producătoare de medicamente generice din România se numără Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia Ranbaxy, Teva şi Zentiva.

Vor Clujul Capitală Culturală

Producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy a semnat în urmă cu câteva zile un parteneriat prin care se angajează că va sprijini candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Compania va contribui cu 50.000 de euro la bugetul pentru primul an de acţiune a Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană. Câştigarea titlului ar transforma oraşul unde compania îşi are sediul în centrul economic al regiunii, a explicat şeful Terapia.

 

Etichete
Comenteaza