1.000 de apartamente noi pe piaţa Clujului

1.000 de apartamente noi pe piaţa Clujului
Până în toamnă la Cluj-Napoca se vor finaliza ansambluri totalizând câteva sute de locuinţe. Piaţa e încă blocată, fără mari proiecte noi anunţate.

În primul trimestru al anului, în regiunea în care este inclus Clujul au fost finalizate 1.141 de locuinţe, în scădere cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

În primul trimestru din 2011, în Regiunea Nord-Vest au fost terminate 1.195 de unităţi locative, potrivit INS, însă în aceeaşi perioadă a anului în curs numărul acestora este cu 54 mai mic. Cu o serie de mari ansambluri la care s-a lucrat anul trecut, acum în curs de finalizare, dezvoltatorii din municipiul Cluj-Napoca se apropie în toamnă de aproape 1.000 de unităţi locative terminate. "Se finalizează câteva blocuri de peste 100 de locuinţe, cu cei de la Transilvania Construcţii pe listă, cu Studium Green, care se află la ultimele finisaje, de asemenea noul bloc Coratim urmează să fie predat. Dacă la acestea se adaugă alte apartamente din mai multe blocuri de mici dimensiuni ne apropiem în câteva luni de 1.000 de locuinţe noi", a explicat Anamaria Burca, asociat în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania.

Blocul de nouă etaje al Gimarom, proiectat la pachet cu imobilul ridicat în vecinătate de dezvoltatorul Transilvania Construcţii, este unul dintre cele mai mari proiecte aflate acum în lucru. Blocul Gimarom va avea 90 de apartamente, iar cel al Transilvania Construcţii, recent ridicat, 110 apartamente, dintre care 40 sunt vândute. Studium Green Campus se află încă în lucru, în vecinătatea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi a Iulius Mall. Noul imobil va avea 190 de apartamente cu 1 şi 2 camere, la subsol sunt prevăzute 80 de locuri de parcare, iar la parter, un spaţiu comercial de 998 mp. Termenul de finalizare este august 2012. Coratim închide în lunile următoare lucrările la blocul de 112 apartamente.

Printre cei care continuă investiţiile în sectorul de locuinţe se numără Elite Grup, dezvoltator al ansamblului Bonjour din cartierul Bună Ziua, lansat în asociere cu Mao Imobiliare. Acesta (1.200 de apartamente Elite-Mao - n. red.) ar fi trebuit să fie deja finalizat, conform planurilor anunţate înaintea crizei. Totuşi, lucrările pentru al patrulea bloc ar urma să înceapă chiar în această săptămână. Acesta va avea 80 de apartamente. "Suntem mulţumiţi de nivelul vânzărilor. Mai avem de vândut 20 de apartamente din peste 180. Există piaţă şi cumpărători interesaţi să achiziţioneze locuinţe în Cluj, aşa că mergem înainte cu proiectul", a menţionat Georgiana Man, director de marketing.

În ţară, în trimestrul I 2012 au fost date în folosinţă 6.862 de locuinţe, în scădere cu 763 de locuinţe, faţă de trimestrul I 2011, conform datelor INS. Distribuţia în profil regional subliniază o scădere a numărului locuinţelor terminate. Scăderi semnificative au avut loc în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-265 locuinţe), Nord-Est (-186 locuinţe) şi Sud-Est (-166 locuinţe). O creştere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia (+13 locuinţe). Pe medii de rezidenţă, în trimestrul I 2012, s-a păstrat aceeaşi tendinţă ca şi în trimestrul I 2011, cele mai multe locuinţe fiind construite în mediul rural (55,6 %). Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că în trimestrul I 2012, spre deosebire de trimestrul I 2011, numărul locuinţelor realizate din fondurile publice a crescut cu 10, iar cel al locuinţelor realizate din fondurile private a scăzut cu 773.

"Suntem tot în criză"

În următoarea perioadă însă nu sunt anunţate proiecte de anvergură noi pe segmentul rezidenţial, care să şi demareze în şantier. "Sunt câteva proiecte de dimensiuni semnificative în diverse stadii de pregătire, dar fără să existe siguranţa că acestea vor demara. Nu a apărut nici un mare dezvoltator în ultima perioadă, iar cei care au deja proiecte se codesc să înceapă. Suntem tot în criză", concluzionează Burca.

 

Etichete
Comenteaza