11 localuri de cinci stele la Cluj
- Scris de Kristina Restea
- 14 Mar 2011, 23:32
- Economie
- Ascultă știrea

Cluburile, barurile, cafenelele şi restaurantele se numără printre puţinele tipuri de afaceri care mai rezistă în centrul Clujului. Astfel de unităţi funcţionează şi în cartiere, fie independent, fie în cadrul unor unităţi hoteliere.
Mai multe restaurante au o capacitate care depăşeşte 200 de locuri, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Printre acestea se numără Coroana Transilvaniei, unitate cotată la 1* şi amplasată pe Bd. Muncii, cu 500 de locuri, Armonia (2*, pe T. Vladimirescu) ce dispune de 330 de locuri, restaurantul Olimp al hotelului de pe Observatorului, cu 328 de locuri, Quartz Cafe de pe str. Al. Vaida Voievod, cu 280 locuri, restaurantul cu specific unguresc Agape de pe I. Maniu, care dispune de 272 de locuri sau cel al Univers T din Gheorgheni, clasificat la 3*, cu 250 de locuri. Doar 11 unităţi din judeţ au alăturată clasificarea de 5*: clubul Broadway (V. Babeş), restaurantul Deja Vu (de la pensiunea cu acelaşi nume), clubul Diesel din Piaţa Unirii, restaurantul Eden de 400 de locuri din Baciu, disco barul Flashback Live de pe str. Dorobanţilor, Opera Plaza - cu barul şi restaurantul hotelului de pe T. Moşoiu, restaurantul vânătoresc şi barul de zi Prinţul Vânător din Turda, localul RE:Set de pe Bd. Eroilor, restaurantul asiatic al hotelului City Plaza, restaurantul şi barul de zi Sun Garden din Baciu şi Vertigo, amplasat în Piaţa Unirii.
În vreme ce chiar în zona 0 a oraşului şi cu amplasamente ultracentrale o serie de restaurante sau cafenele au fost închise (Turabo, Outwear, Şepcile Roşii - înlocuit de Lunch Break), alţi proprietari îşi fac planuri de extindere. Cu o unitate în vecinătatea Facultăţii de Litere, pe str. Horea, şi o alta pe Bd. Ferdinand, la etajul I al magazinului Central, proprietarii Bistro Capriccio vor ca până în vară să deschidă şi unitatea cu numărul trei. "Merg bine ambele restaurante, dar cel de pe Horea e cel mai profitabil. Aici vin studenţii din zonă, dar şi oameni care ies seara să mănânce. Unitatea de la Central se adresează unui alt segment, e mai degrabă pentru diverse evenimente. Nu ştiu cum merg celelalte restaurante din multele care există, dar noi suntem mulţumiţi de ambele şi mai vrem încă o unitate, în zona spitalelor, pe care sperăm să o putem deschide prin mai-iunie", spune Marius Bejan, proprietar al Capriccio.
Unul dintre restaurantele care s-au poziţionat pe segmentul business, Baracca, are până la 80% din clientelă formată din străini şi oameni de afaceri din Bucureşti, potrivit proprietarilor. "Restaurantul merge foarte bine. Suntem ca nivel de vânzări cam la cel pe care îl atingeam la deschidere, în 2008, cu perioade mai bune şi mai slabe. Suntem mulţumiţi de acest lucru în contextul actual al pieţei, în condiţiile în care am prieteni în domeniu care spun că vânzările au scăzut şi la jumătate în ultimii ani", aminteşte Maria Dunca, administrator al restaurantului. Pentru această vară, perioadă din an în care vânzările scad odată cu începerea "sezonului" de concedii, proprietarii Baracca plănuiesc instalarea unei terase pe str. Ion Raţiu. "Ne pregătim să deschidem în Bucureşti, sub acelaşi nume, fiindcă avem solicitări de acolo şi ni s-a spus că în capitală ar merge bine un restaurant ca al nostru. Nu aş putea însă să spun acum cu exactitate când se va întâmpla acest lucru, dar ne pregătim", a menţionat Dunca.
Restaurante cu specific internaţional
În Cluj-Napoca s-au instalat mai multe restaurante cu specific internaţional: oriental, italian sau libanez. Un local cu bucătărie ardelenească urmează să fie amenajat la City Plaza, iar în cadrul Grand Hotel vor funcţiona restaurante cu specific italian.