1.100 de angajări pe an la Cluj

1.100 de angajări pe an la Cluj
Efectivul de salariaţi în judeţ urmează să se mărească doar cu 3.300 de persoane în următorii trei ani, sub ritmul de creştere din Bucureşti, Timiş sau Constanţa.

Forţa de muncă din judeţ se va mări până în 2014 cu numai 3.300 de oameni, faţă de 8.200 în Timiş sau de 4.300 în Constanţa, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). În schimb, rata şomajului în Cluj va scădea până la 2,9%.

Raportul privind proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial relevă faptul că de la 179.800 de angajaţi, câţi va înregistra Clujul la finele anului, judeţul va avea 183.100 de salariaţi (+3.300) în 2014, adică o medie de creştere anuală de numai 1.100 de oameni. În schimb, efectivul de salariaţi din Timiş va urca în trei ani de la 195.700 la 203.900 (+8.200), iar cel din Constanţa, de la 181.500 la 185.800 (+4.300). La alte două judeţe cu o economie comparabilă cu a Clujului, Iaşi şi Braşov, creşterea numărului de angajaţi va fi, în perioada menţionată, de 2.600, respectiv de 1.500 de oameni.

La mare distanţă se află municipiul Bucureşti, unde se preconizează 77.200 de salariaţi în 2014, faţă de finele acestui an. Clujul va sta bine la rata şomajului, care va coborî de la 4,9% la sfârşitul lui 2011 la 3,3% la finele lui 2012 şi la 2,9% în 2014, conform CNP. O plasare superioară la finele perioadei de prognoză este consemnată, la acest capitol, pentru municipiul Bucureşti (1,7%), Ilfov (1,4%), Timiş (1,9%), Arad (2,5%) şi Bistriţa-Năsăud (2,8%), în timp ce judeţele din sudul ţării vor avea un şomaj de 5-8%, iar cele din Moldova, de 4-9%. Dintre judeţele cu mare putere economică, evoluţia cea mai spectaculoasă o va avea Constanţa, a cărui rată a şomajului scade cu 2,5%.

Pentru o mai bună îmbinare a cererii cu oferta, agenţia judeţeană de profil a deschis la Cluj centrul electronic de mediere a muncii CALL CEMM. "Ideea unui call center este menită să introducă o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii, acordând în acelaşi timp o mai mare atenţie siguranţei locurilor de muncă, determinată în primul rând de proverbialul «Omul potrivit la jobul potrivit»", a declarat managerul de proiect, Daniel Don. Şomerii primesc 10.000 de telefoane mobile simple, cu cartele de 5 euro, pentru a putea fi apelaţi. Dacă sunt contactaţi de call center şi nu se prezintă la interviul recomandat, şomerii din Cluj şi Alba, judeţele vizate de proiect, sunt scoşi din evidenţele de plată pentru ajutorul social. Programul cu bani europeni vizează angrenarea a 50.000 de şomeri, obţinerea a 23.000 de oferte de locuri de muncă, ţinta lunară fiind de 20.000 de planuri de mediere individuală. Obiectivul general al programului este scăderea cu 30% a ratei şomajului în regiunile de dezvoltare regională Nord-Vest şi Centru.

Printre cele mai căutate locuri de muncă la ora actuală se numără cele de expert în achiziţii publice, expert în achiziţii europene şi asistent manager, susţin specialiştii de la RSC Consulting, agenţie care derulează programe de formare şi reconversie profesională în judeţele Cluj şi Sălaj. "Autorităţile locale şi-au dat seama că secretarul de la primărie nu poate să gestioneze asemenea proiecte şi apelează la aceşti specialişti. Posturile de asistent manager sunt vizate îndeosebi de studentele din primii ani de facultate, care îşi pot face astfel experienţa de doi-trei ani pe care o cer angajatorii", susţine Steluţa Racolţa, director al agenţiei.

"Există mai mulţi investitori străini care vor să îşi relocheze afacerile în Europa, chiar în România, şi care se află în căutare de operatori CNC, adică acei prelucrători prin aşchiere pe care noi acum nu îi mai aveam. Cei de la combinatul Napomar din Cluj au spus că ar da un salariu de inginer unui operator CNC competent. Din păcate, la noi nu mai există şcolile necesare pentru a emite aceşti profesionişti. La mare căutare sunt şi mecanicii auto sau electricienii, dar şi aceştia sunt greu de găsit. Mulţi au preferat să meargă la agricultură, în Spania", a precizat şeful RCS Consulting.

(D.E.)

 

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza