110.000 de șomeri "de coronavirus" la Cluj

110.000 de șomeri "de coronavirus" la Cluj

Clujul este județul din România cu cei mai mulți beneficiari ai indemnizației de șomaj tehnic plătită de stat, într-un clasament dominat de municipiul București.

404.904 angajaţi din Bucureşti au primit indemnizaţia de şomaj tehnic plătită de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru perioada aferentă stării de urgenţă, se menţionează în raportul Curții de Conturi a României (CCR) la solicitarea Parlamentului. 

CCR citează date privind numărul beneficiarilor acestei indemnizaţii şi informaţii privind sumele plătite valabile la 15 iunie, conform Economica.net.

"Cei mai mulţi angajaţi cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă din iniţiativa angajatorului şi care au beneficiat de indemnizaţie plătită de la bugetul asigurărilor pentru şomaj au fost în Regiunea Bucureşti-Ilfov (470.827), cu o pondere de 23% din total şi Regiunea Nord-Vest (324.903 beneficiari - 16% din total).

La nivelul judeţelor componente ale acestor regiuni, cei mai mulţi beneficiari au fost în municipiul Bucureşti (404.904) şi Cluj (110.205)", se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

Numărul mare de cereri şi beneficiari din regiunea Bucureşti-Ilfov se explică prin faptul că activitatea economică se concentrează în special aici, împreună cele două unităţi administrativ-teritoriale formând cea mai mare aglomeraţie industrială din ţară, unde produsul intern brut este de două ori media pe ţară.

"La nivelul regiunilor de dezvoltare, cel mai mare volum al plăţilor s-a înregistrat în Regiunea Bucureşti-Ilfov (702.718 mii lei), corespunzător unui număr de 470.827 de beneficiari", se precizează în raport. 

Comenteaza