12,5 milioane de euro pentru proiecte în energie

12,5 milioane de euro pentru proiecte în energie
Compania clujeană ESCO, membră a grupului EnergoBit, a obţinut ieri o finanţare substanţială din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie.

Împrumutul de 10 milioane de euro, la care se adaugă o contribuţie proprie de 2,5 milioane de euro, va fi utilizat pentru finanţarea de proiecte de eficienţă energetică. Acordul a fost semnat ieri, la Bucureşti. Conducerea companiei estimează că primele contracte pentru proiecte se vor semna în cel mult două luni.

Împrumutul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va fi utilizat pentru finanţarea de proiecte de eficienţă energetică, vizând în principal sectorul public din România. Finanţarea include studii de eficienţă energetică şi expertize tehnice, lucrări de iluminat public, sisteme de cogenerare de căldură şi energie electrică, precum şi implementarea unor proiecte de cogenerare la scară redusă pentru clienţi industriali. Creditul trebuie rambursat în 10 ani. "Se constată o cerere tot mai mare pentru serviciile de tip ESCO (eficienţă energetică - n. red.) în România. Prin acest împrumut către EnergoBit contribuim la obiectivul României de reducere a consumului energetic cu 20% până în anul 2020, deoarece proiectele de tip ESCO joacă un rol important în atingerea acestui obiectiv", a declarat Claudia Pendred, director BERD pentru România. De la începutul activităţii sale în ţara noastră , BERD a alocat 5 miliarde de euro în diferite sectoare. Anul trecut 90% dintre investiţiile sale au fost direcţionate către sectorul privat.

"Acest contract este o realizare majoră pentru noi, care ne va permite să ne extindem activităţile de eficienţă energetică. Pe baza finanţării BERD, la care adăugăm contribuţia proprie de capital, putem oferi soluţii pentru acei clienţi care doresc să realizeze proiecte cu potenţial ridicat de economisire a energiei, dar nu le-au putut pune în aplicare din cauza lipsei resurselor de finanţare", a declarat Peter Pal, vicepreşedinte al EnergoBit Group. Discuţiile pentru proiecte au fost demarate în lunile precedente semnării acordului de finanţare, spun oficialii EnergoBit. "Noi am încercat să testăm piaţa, am avut discuţii cu mai mulţi potenţiali clienţi, dar eram legaţi de semnarea acestui acord de finanţare. Mă aştept ca în 1-2 luni să avem primele contracte semnate. Discuţiile au fost cu firme private; ne aşteptăm ca şi primăriile să lanseze licitaţii pentru proiecte. Există potenţial pe piaţa clujeană, avem discuţii demarate cu parteneri privaţi. Ne dorim proiecte «acasă», sunt şi mai uşor de realizat pentru noi", a menţionat directorul general al grupului, Florin Pop.

Grupul EnergoBit include 17 companii şi 800 de angajaţi la nivel naţional. Compania s-a orientat în ultimii ani spre segmentul de energie regenerabilă, fiind implicată în realizarea celui mai mare parc eolian terestru din Europa, de la Fântânele (Dobrogea), dar şi în proiectul transformării Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic. De asemenea, aceasta are în pregătire un parc eolian propriu la Tulcea. În acest an, EnergoBit a preluat controlul majoritar al Electromontaj Cluj, deţinând acum 51% din acţiunile societăţii. Compania cu sediul în parcul industrial Tetarom I are în curs de finalizare faza a doua a investiţiilor. Lucrările la noua hală de producţie de echipamente electrice va fi funcţioneală în toamnă, iar în aceste luni se pregăteşte şi a treia etapă a extinderii, un spaţiu pentru birouri şi cercetare.

Bani din economia de energie

Companiile de servicii energetice oferă la nivel mondial diverse servicii, incluzând proiectare, finanţare şi furnizare de echipamente pentru proiecte de eficienţă energetică. De obicei, măsurile de eficienţă energetică sunt furnizate fără cost pentru beneficiar, iar compania de tip ESCO îşi recuperează investiţiile din economiile de energie realizate.

 

 

Comenteaza