15 hectare de birouri la Cluj

15 hectare de birouri la Cluj
Clădirile de birouri existente, dintre care una singură trece de 10.000 mp, adună 100.000 mp de spaţii, potrivit datelor centralizate de agenţia REMS Imobiliare.

Cu imobile de 1-3.000 mp, oferta locală de spaţii este limitată pentru marile companii, dar trei mari proiecte vor schimba situaţia. Acestea vor creşte stocul de spaţii de birouri cu 50.000 mp, doar în primele faze. Urmează o serie de relocări, cu societăţi care vor migra spre marile centre de afaceri, estimează jucătorii din piaţă.

31 de imobile de birouri, majoritatea cu suprafeţe sub 3.000 mp, creează pe piaţa locală un stoc de 100.000 mp de spaţii, potrivit datelor centralizate de agenţia REMS Imobiliare. Un singur ansamblu de birouri depăşeşte 10.000 mp: Sigma Center, recent extins în cartierul Zorilor. În afară de acest ansamblu, cele mai multe clădiri s-au concentrat în zona Dorobanţilor: Power Business Center, Olimpia Business Center, Cluj City Center, Silver Business Center. Costurile de închirere variază între 7 şi 13 euro/mp.


Cele trei mari proiecte de centre de afaceri cu şantiere în derulare în Cluj-Napoca, toate pe foste platforme industriale (Cluj Business Center - Feleacul, The Office - Tricotaje Someşul, Liberty Technology Park - Libertatea) schimbă decisiv oferta de birouri, chiar din primele faze ale proiectelor, toate gândite etapizat. Odată cu închiderea primelor etape, cele trei ansambluri aduc 47.000 mp de spaţii noi pe piaţă în 2013-2014. „Cel puţin în primele faze ale dezvoltărilor, proprietarii nu vor avea mari probleme în a găsi chiriaşi: e foarte probabil ca acestea să fie închiriate rapid, având în vedere necesarul din piaţă. Vor fi multe relocări. Deja se tatonează astfel de viitoare mutări. Sunt companii care se extind sau care acum au sedii în mai multe locaţii şi au nevoie de spaţii noi. Se caută open-space-uri, clădiri cu suprafeţe mari pe nivel, cu parcări suficiente şi e de mare interes zona centrală. Se poate însă şi ca la un interval de timp să se ajungă la supraofertă", a menţionat Tibor Andrasi, agent în cadrul departamentului spaţii industriale şi birouri al REMS.

Pe necesarul de extraspaţii al companiilor deja operaţionale la Cluj şi pe nevoia de centralizare a activităţii mizează şi dezvoltatorii marilor centre de afaceri când îşi fac calculele privind viitoarele grade de ocupare. Potrivit unui sondaj derulat anul trecut de dezvoltatorii complexului The Office, diferenţa dintre spaţiile ocupate în 2012 de 35 de mari companii din Cluj, iar necesarul pentru 2014 era de 24.000 mp.

l Cluj Business Center (fosta platformă a fabricii Feleacul, Mărăşti), cel mai avansat dintre proiectele de birouri de mari dimensiuni din oraş, are realizat primul corp de clădire, finalizat în primăvară, iar constructorii au demarat lucrările şi pentru scara II. CBC ar urma să livreze pe piaţă 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în două etape: corpul 1 (19.800 mp, în scara I şi II) în acest an, iar corpurile 2 şi 3, în 2014-2015.

l Lucrările la prima etapă (începute în 2013) a proiectului The Office, dezvoltat de fondul de investiţii NEPI în parteneriat cu omul de afaceri Ovidiu Şandor, au început în această primăvară. Prima etapă de birouri de pe fosta platformă Triocotaje Someşul de pe Bd. 21 Decembrie, lansează 19.000 mp, suprafaţă închiriabilă, iar lucrările vor dura 14 luni. Proiectul va fi livrat în întregime până în 2016 şi, la finalizare, va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp.

l Fribourg Development a început în mai primele lucrări de reconversie care pregătesc transformarea fostei platforme a fabricii de mobilă Libertatea în Centrul Tehnologic Liberty. Proiectul prevede spaţii pentru companii active în domenii ca IT&C şi cercetare-dezvoltare, spaţii de servicii. Faza I implică reconversia clădirilor existente în spaţii pentru birouri clasa A, o cafenea şi un restaurant, pe 8.772 mp. Proiectul se va întinde pe cinci ani şi va include spaţii pe 46.000 mp.

Comenteaza