1.500 de locuitori din zona Clujului își vor pune panouri solare subvenționate

1.500 de locuitori din zona Clujului își vor pune panouri solare subvenționate

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice (CVF), declarând 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare. Procedura este contestată de activiștii de la Greenpeace.

Listele finale vor fi publicate în cursul zilei pe site-ul instituției. Suma care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei. În Regiunea Nord Vest, urmează să fie semnate 1.528 contracte, de 30,5 milioane de lei.

„Mă bucur că, în doar o lună de când mă aflu la conducerea AFM, pot să anunț finalizarea evaluării tuturor dosarelor depuse în programul CVF. Avem de gând ca, în următoarele zile, să le transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finanțare nerambursabilă”, a declarat Andreea Kohalmi-Szabo, preşedintele AFM.

În contextul în care după evaluarea cererilor de finanțare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

„Este un program care a generat un interes uriaş în rândul românilor, dovadă fiind numărul extrem de mare de cereri. Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020.

Pornind de la experiența primei ediții, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micșorarea duratei evaluării proiectelor și la extinderea plajei de instalatori. Invit toți solicitanții care nu au obținut finanțarea în prima ediție să reaplice în toamnă”, a declarat preşedintele AFM.

Prin program beneficiarii au putut obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.

Principalele motive de respingere a solicitărilor au fost informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate sau erori. Din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluționate și vor fi terminate în perioada imediat următoare.

Procedură contestată de ecologiști

Mai mult de jumătate dintre aplicațiile cetățenilor (13.339) au fost respinse, în proporție mare din cauza termenului depășit al documentelor depuse, iar acest motiv contravine flagrant declarațiilor anterioare ale
instituției, conform organizației Greenpeace România

Deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect.

După ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente.

Declarația AFM nu a fost respectată în evaluarea dosarelor și, prin urmare, cetățenii nu pot beneficia în această fază de finanțare, iar 284 de milioane de lei rămân, cel puțin pentru moment, nealocați", conform Greenpeace.

„Suntem indignați de numărul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii - termenul expirat al documentelor - este incredibil. Nu este vina cetățenilor și a
instalatorilor că AFM nu a reușit să gestioneze acest program. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva.

Sesizăm și solicităm intervenția autorităților superioare, Ministerul Mediului și guvernul României. Cred că este un caz fără precedent, care prejudiciază mii de cetățeni care au dorit să devină prosumatori, au făcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit excluși pe nedrept din acest program”, a declarat Marian Mândru, administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

Comenteaza