17 miliarde de euro pentru autostrăzi şi căi ferate. Boloș: "Discutăm de un maxim istoric pentru proiecte de infrastructură"

17 miliarde de euro pentru autostrăzi şi căi ferate. Boloș: "Discutăm de un maxim istoric pentru proiecte de infrastructură"

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune că România va avea la dispoziție 17 mi­liarde de euro pentru in­frastructura de trans­port, faţă de 5,6 mi­liar­de de euro în exerciţiul 2014-2020.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

România va avea în exer­ciţiul 2021-2027 17 mi­liarde de euro pentru in­frastructura de trans­port, faţă de 5,6 mi­liar­de de euro în exerciţiul 2014-2020 pen­tru a accelera construcţia de autostrăzi şi căi ferate.

„Sunt propuse sume şi bugete însemnate pentru proiecte de infra­structură - infrastructura de transport. Bugetul pentru politica de coeziune este de 8,9 miliarde de euro, iar pentru ceea ce înseamnă planul de recupe­rare şi rezilienţă sunt propuse încă 8 miliarde de euro. Discutăm de un maxim istoric pentru proiecte de infrastructură, mai ales infrastructură de transport de 17 mi­liarde de euro, în condiţiile în care până acum România a avut alocate pentru infrastructura de transport, pentru actuala perioadă de programare 5,6 miliarde de euro. Nu e suficient să avem doar bugetul cre­ionat şi proiectele în forma care să permită finanţare din fonduri, dar trebuie să căutăm meca­nismele de implementare cât mai flexibile pentru a fi implementate“, a de­clarat Marcel Boloş, ministrul fondu­ri­lor europene, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF alături de CEC Bank.

Pentru a implementa noile pro­iecte şi pentru a asigura finanţare eu­ro­peană pentru infrastructură, mi­nistrul spune că în noul exerciţiu s-au demarat discuţiile cu Comisia Euro­peană încă de la început şi deja a înce­put pregătirea proiectelor ce urmează a fi finanţate cu bani de la Uniunea Europeană.

„Negocierea cu Comisia este în stadiu avansat şi suntem pe picior de egalitate cu Polonia din perspectiva stadiului negocierilor şi nu vom avea timpi de întârziere în accesarea banilor. În al doilea rând, guvernul în Ordo­nanţa 88 din 2020 a alocat fonduri pentru pregătirea proeictelor care ur­mea­ză a fi finanţate în perioada urmă­toare. Pentru autorităţile locale sunt 100 de milioane de euro alocaţi pentru a pregăti proiectele, iar pentru proiec­tele mari de infrastructură sunt alocate fondurile necesare astfel încât să pu­tem pre­găti proiectele mari încă de dinaintea perioadei de pro­gramare“, a spus Marcel Boloş, citat de Mediafax.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza