1.700 de credite Start-up Nation aprobate la BCR

1.700 de credite Start-up Nation aprobate la BCR

Banca Comercială Română (BCR) a aprobat 1.700 de credite de prefinanțare în cadrul programului Start-up Nation, din care 1.400 deja acceptate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

1.000 de antreprenori care au aplicat la BCR pentru finanțările acordate de bancă prin program și-au primit banii necesari dezvoltării afacerilor. Cei mai mulți au dezvoltat afaceri în IT, producție și industrii creative.

“Spiritul antreprenorial este în plină efervescență în România, lucru confirmat și de interesul mare față de programul Start-up Nation. E nevoie, mai departe, de astfel de proiecte structurale pentru dezvoltarea mediului și culturii antreprenoriale în România”, a declarat Lucian Mâțu, director executiv produse și segmente micro.

Banca derulează cursuri speciale pentru antreprenori, care urmăresc să-i familiarizeze cu noțiuni contabile elementare și cu concepte precum înțelegerea rolului băncii în capitalizarea companiilor, identificarea nevoilor financiare, tipuri de finanțări și garanții, strategii pentru decizii financiare inteligente.

BCR dispune de 508 unități teritoriale, 22 de centre de afaceri, 22 de birouri mobile dedicate companiilor şi 508 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor cu peste 10.000 de locuitori. Acționarul său principal, Erste Group, are 47.000 de angajați în șapte țări, active de 220 de miliarde de euro și un profit net anual de 1,31 miliarde. Principalii concurenți din România ai BCR sunt Banca Transilvania și Banca Română pentru Dezvoltare.

Prin Start-up Nation, o firmă nou înfiinţată primeşte o finanţare de până la 200.000 de lei, care poate reprezenta 100% din valoarea proiectului. În sesiunea 2017 au fost declarate câştigătoare 8.600 de planuri de afaceri. La debutul programului, din 2017, în topul oraşelor în care au fost înregistrate cele mai multe planuri de afaceri finanţabile se aflau Bucureşti - 2.926, Cluj - 2.289 şi Timişoara - 885.

Criteriile de departajare au fost locurile de muncă nou create şi cele pentru persoane defavorizate, şomeri şi absolvenţi, achiziţia de echipamente tehnologice noi, activitatea pentru care e solicitată finanţarea. Firmele trebuiau să fie deschise în 2017 și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă. Pentru ca planul de afaceri să fie acceptat trebuia ca aplicantul să obțină minimum 50 de puncte. 

Comenteaza