20 de companii dau năvală la bursă. Clujul e cel mai grăbit

20 de companii dau năvală la bursă. Clujul e cel mai grăbit

Firebyte Games Cluj-Napoca și Bonas Apahida o iau pe drumul deschis pe Piața Aero de Life Is Hard (LIH) Florești. 20 de companii doresc să vină pe piața de capital cu acțiuni și obligațiuni, a anunțat Ștefan Musgociu, specialist business development al Bursei de Valori București.

Acum mai puțin de jumătate de an, Piața AeRO nu era atât de populară printre investitorii de retail), a spus oficialul BVB, în cadrul  evenimentului The Power Table. Companiile listate pe această piață erau considerate ca fiind puțin lichide, iar puținele vedete – LIH, Bittnet Systems, Transilvania Broker – erau privite ca niște companii mici, riscante.

Pandemia a schimbat jocul și, odată cu listarea, în ultimele 12 luni, a câtorva companii antreprenoriale pe care investitorii le-au considerat drept foarte atractive, precum Norofert, 2Performant Network, Safetech Innovations, Agroland sau MAM Bricolaj, lucrurile au început să se miște.

“Ar fi 11 listari de obligațiuni și nouă de acțiuni în acest an. Împreună cu brokerii, pregătim următoarele listari. Avem companii din tehnologie, dezvoltatori de jocuri (Firebyte Games), imobiliare, servicii conexe de utilități, o să vină și o companie de curierat cu obligațiuni, vom avea și bijuterii și ceasuri. Se diversifică gama de instrumente în care poți investi și de companii care emit astfel de instrumente.

Probabil de Firebyte ați auzit. Se pregătesc pentru listare Bonas, procesator de lactate din Cluj, Vifrana (producător de vinuri eco). La Roca Investments se vorbea despre o potențială emisiune de obligațiuni, ceea ce pare destul de interesant – să investești într-un vehicul care investește, la rândul lui în alte companii. La LIH am văzut o decizie privind intenția unei emisiuni de obligațiuni. Mai sunt câteva companii cu care suntem încă în discuții”.

Multe companii antreprenoriale să se uite cu interes către piața de capital. “Dacă un prieten, un amic își listează compania, ceilalți încep să aibă mai multă încredere în ideea de a veni la BVB. Sunt antreprenori care au spart gheața, au dus business-ul undeva mai departe, derulează runde de finanțare prin emisiuni de obligațiuni. E bine să mai investești și în companiile mai mici, pentru că sunt de creștere și cu siguranță o să vezi creșteri mai mari decât pe companiile mature”.

Este și un efect al faptului că în piață sunt foarte mulți bani, iar dobânzile bancare sunt foarte mici, iar o parte din populație se îndreaptă către investițiile cu randamente superioare. “Piața băltește de bani. Sunt și în sistemul bancar, depozitele populației au ajuns la 160 de miliarde de lei, continuă să crească. Dobânzile sunt mici. Automat, oamenii încep să caute produse noi în care să investească, să își pună banii la lucru. Investitorii de la BVB au demonstrat o maturitate în felul în care își administrează banii, iar acești bani din depozite, măcar o parte dintre ei, îi vom vedea că încep să se îndrepte către bursă”.

Comenteaza