20 de fonduri de investiții se bat pe un proiect IT din Cluj. Google și Microsoft, interesate

20 de fonduri de investiții se bat pe un proiect IT din Cluj. Google și Microsoft, interesate
Proiectul lui Paul Brie va fi finanțat cu 1 milion de euro de Europa și de România | Foto: Facebook

O mică firmă de IT care lucrează la un sistem de automatizare a acțiunilor repetitive din procesele de creare a site-urilor sau a altor aplicații digitale a primit propuneri din partea giganților mondiali Google și Microsoft, dar și din partea a 20 de fonduri de investiții.

Antreprenorul clujean Paul Brie a obținut o finanțare nerambursabilă de 1 milion de euro din fonduri europene și de la stat pentru proiectul său TeleportHQ, informează portalul Start-up Cafe. Acesta a fost invitat la conferința EuroImpact de la București pentru a-și povesti experiența de business și de cercetare în tehnologie.

„Beneficiile pe care le avem sunt absolut incredibile, nu mă așteptam. Era prima oară când am făcut apel la fondurile europene și ne era foarte, foarte frică de aspectul administrativ, dar în final s-a dovedit că beneficiile sunt absolut gigantice”, a spus Brie. El i-a sfătuit pe antreprenori să se apuce de un proiect european când dispun de anumite resurse materiale, de care nu depinde funcționarea firmei în mod curent.

„Când aveți mai mulți bani - și nu depindeți de banii pe care îi obțineți de la clienți să supraviețuiți până luna viitoare - aceasta generează timp pentru a face cercetare-dezvoltare. Banii pe care i-am primit prin Programul Operațional Competitivitate (POC) ne-au permis nouă, unui grup de oameni dintr-o firmă, să nu mai lucrăm ca să mâncăm, ci să dedicăm timp fundamental pe zona de tehnologie”, a spus Brie.

„Am depus în 2016 proiectul și am primit răspunsul în 2017. Am făcut o propunere tehnologică ce, în 2016, era coerentă, dar în momentul când am primit răspunsul pozitiv, viața s-a schimbat foarte mult. A fost o mare provocare pentru noi, eram pe punctul de a refuza banii. Prin contractul semnat, deși 80% vin de la fondurile europene, noi avem obligația ca în cinci ani să avem o cifră de afaceri de 1 milion de euro, iar dacă nu putem, să dăm banii înapoi. Pentru o firmă mică, a da 1 milion de euro înapoi este destul de stresant.

Ne-a luat 2 luni să analizăm dacă mai suntem în măsură să răspundem la acele condiții. Pe final am ales să o facem, adică să livrăm și proiectul vizat, deși financiar nu mai era viabil, și să-l îmbogățim cu planuri de cercetare-dezvoltare. Noi am început să implementăm din vara lui 2017, după ce am reușit să ne reorganizăm ca să facem produsul promis. Acum, la sfârșitul lui 2018, suntem la 1 an până la lansarea unui produs pe piață”.

Potențiali investitori mari au fost atrași de un videoclip de prezentare lansat pe LinkedIn. „Vreme de două săptămâni, 2,5 milioane de persoane l-au văzut. Am fost contactați de 20 de fonduri de investiții, de Google, de Microsoft, care au apreciat potențialul unei astfel de tehnologii. Făceam un fel de cercetare - n-aș spune fundamentală, dar am explorat liber niște agregări de tehnologii care, deși existau pe piață de câțiva ani, nu au fost combinate în felul în care am făcut-o noi”.

El crede că antreprenorii români trebuie să lase în urmă afacerile în care fabricau pentru mari branduri din străinătate și să se dedice creării de proprietate intelectuală „made in Romania”. Proiectul a fost propus de un parteneriat constituit din Evo Forge și CoreBuild, membri ai clusterului iTech Transilvania, cu scopul de a facilita trecerea de la outsourcing la dezvoltarea bazată pe inovare.

TeleportHQ a obținut, în 2017, o finanțare europeană prin POC 2014-2020. Valoarea este de 4,5 milioane de lei, din care eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 3,2 milioane, iar eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 0,56 milioane. Proiectul se implementează în Cluj, pe o durată de doi ani. Rezultatul său va fi un produs inovator de IT.

Comenteaza