2.100 de familii vor putea beneficia de noul program Prima Casă: ”O familie, o casă”

2.100 de familii vor putea beneficia de noul program Prima Casă: ”O familie, o casă”

Programul Prima Casă a suferit un rebranding, dar și schimbări de criterii, devenind de fapt un nou proiect, cu puternice valențe sociale.  După mai bine de un deceniu de funcționare, timp în care și-a câștigat o bună notorietate și a avut un impact notabil în piața imobiliară, Prima Casă a devenit proiectul ”O familie, O casă”, cu reguli mai stricte, scrie BlitzImobiliare.ro. 

Legea nr. 40/2020  promulgată de Președinte și publicată vineri în Monitorul Oficial, oferă detalii despre aceste modificări aduse programului Prima Casă precum și enumeră schimbările în criteriile de alegere a beneficiarilor. 

Astfel, la data solicitării împrumutului prin acest program, solicitantul trebuie să aibă venituri nete lunare, individual sau cu soțul / soția, care nu depășesc valoarea de 4.500 de lei. Practic, ar fi vorba despre un salariu brut de circa 7.700 de lei. În cazul familiilor cu cel puțin un copil, veniturile nete lunare nu pot depăși la data solicitării creditului valoarea de 7.000 de lei. Tot în această categorie intră și persoanele care au în întreținere unul sau mai mulți copii.

Legat de avansul minim, acesta rămâne de 5% din prețul apartamentului de vânzare sau din costul de construcție, dar prețul de achiziție nu poate să depășească 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR din data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză.

Nu în ultimul rând, plafonul decis de Guvernul pentru noul program din 2020 va fi în valoare de doar 200 milioane lei. Băncile pot acorda credite garantate de stat prin acest program în valoare de 400 milioane lei, deoarece garanția statului reprezintă jumătate din valoarea unui credit. Conform estimărilor specialiștilor Blitz, dacă ne raportăm la valoarea medie a garanţiei acordate anul trecut (94.000 lei, potrivit FNGCIMM), cu acest plafon alocat se vor putea finanța aproximativ 2.100 de credite la nivel național.

Având în vedere situația curentă, anunțul lansării acestui nou program, chiar și cu un plafon de garantare mai scăzut, este de natură să aducă o notă pozitivă în piața imobiliară, deși impactul acestuia va fi probabil considerabil diluat față de alți ani.

Comenteaza