2.100 de firme au dispărut din Cluj în acest an

2.100 de firme au dispărut din Cluj în acest an
2.100 de firme au dispărut din Cluj în acest an
2.100 de firme au dispărut din Cluj în acest an

Comerțul, industria prelucrătoare, transporturile și depozitarea sunt domeniile cu cei mai mulți agenți economici radiați de la Oficiul Național al Registrul Comerțului (ONRC) în primele cinci luni ale anului.

62.530 de firme și persoane fizice autorizate (PFA) au fost radiate de la ONRC în primele cinci luni, cu 75% mai multe decât anul trecut, conform companiei de administrare și lichidare Sierra Quadrant. E un semnal de alarmă pentru economia românească, având în vedere că multe dintre aceste companii activează în domenii cu dezvoltare amplă pe orizontală, precum comerțul, industria prelucrătoare, transporturile și depozitarea.

Într-o economie în care blocajul financiar este prezent la scară largă, plata cu întârziere a facturilor fiind aproape generalizată, închiderea unei firme poate avea consecințe semnificative pe lanțul economic. Cum 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plată fiind de natură să ducă la blocarea activității, dispariția a zeci de mii de firme poate avea consecințe semnificative.

Multe dintre firme au fost radiate din oficiu, pentru că nu și-au redus clasele de activități în termenul stabilit de lege, la cinci în cazul PFA şi la maximum 10 în cazul întreprinderilor individuale (II).  Altele au fost închise pentru că n-au mai rezistat mediului economic plin de provocări.

,,Sunt microîntreprinderi și firme mici, fără putere financiară și care nu reușesc să facă față provocărilor generate de business. Într-o economie în care creditul furnizor este la modă, iar facturile se plătesc, în medie, la 60-90 de zile, pentru o firmă mică, ce are șanse extrem de reduse să obțină o linie de finanțare, supraviețuirea ține de un fir de ață, de modul în care reușește să își asigure cash-flow-ul. Puși în fața unor astfel de provocări, mulți aleg să renunțe la business’’, afirmă experții.

Cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie - mai 2019 au fost înregistrate în București (6.572), urmat de județele Iași (3.623), Maramureș (2534), Bacău (2.391), Prahova (2.327), Cluj (2.129). La polul opus se află Covasna (469), Ialomița (458), Harghita (503), Giurgiu (519), Tulcea (544) și Botoșani (687).

Într-o economie în care consumul a ajuns să reprezinte principalul motor al economiei, comerțul se află în prim-plan. Tot mai mulți investitori deschid business-uri în acest sector, însă dincolo de câștiguri, de ratele de profit semnificative, acest sector reprezintă și cel mai provocator mediu de business.

Întârzierile la plată, blocajul financiar, insolvențele, falimentele se țin lanț în acest sector, aflat pe primul loc în statisticile negative ale economiei. Și radierile sunt la un nivel semnificativ, comerțul atrăgând cele mai multe astfel de proceduri.

19.155 de firme și PFA erau radiate în mai, un nivel dublu față de cel marcat de perioada similară din anul trecut (9446). Comerțul este urmat de agricultură, silvicultură și pescuit cu 11.665 societăți radiate, construcțiile cu 5984, industria prelucrătoare (4950). Cel mai mult a crescut numărul firmelor radiate din agricultură (153%), industria prelucrătoare (108%), comerț (102,7%) și construcții (100%).

,,Dincolo de radierile din oficiu, asistăm la o benefică curățare a mediului de business de firmele cu probleme, iar radierea reprezintă ultimul pas. Modificările aduse legislației insolvenței au făcut ca firmele de profil din domeniul administrării companiilor în dificultate să își optimizeze activitatea. Multe firme cu probleme au fost salvate, altele s-au închis odată cu lichidarea patrimoniului, iar efectele se văd deja în economie”, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Chiar dacă numărul insolvențelor, suspendărilor și dizolvărilor de firme este mai mic decât în 2018, perspectivele din a doua parte a anului nu se anunță favorabile. Analiza a fost realizată pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de ONRC pentru perioada ianuarie – mai 2019. Sierra Quadrant este specializată în lucrări de administrare și lichidare dificile și complexe, caracterizate prin patrimoniu mare.

Comenteaza