2.300 de afaceri de Cluj, finanţabile prin programul Start-up Nation

2.300 de afaceri de Cluj, finanţabile prin programul Start-up Nation
În topul oraşelor în care au fost înregistrate cele mai multe planuri de afaceri finanţabile se află Bucureşti - 2.926, Cluj - 2.289 şi Timişoara - 885.

Ministrul Mediului de Afaceri, Ilan Laufer, a prezentat primele 20 de proiecte acceptate pentru finanţare în cadrul programului. Acestea vor primi 3,9 milioane de lei şi vor crea 155 de noi locuri de muncă. Domeniile din care provin sunt patiserie, confecţii şi dezoltare de software.
 
Până acum sunt 4.000 de proiecte evaluate sau în proces de evaluare. Ministrul se aşteapta ca minimum 700 de dosare aflate sub linie să intre în procesul de evaluare. După închiderea înscrierilor, numărul total de firme a ajuns la 19.296, dintre care 270 înregistrate greşit. Din totalul proiectelor eligibile, ministerul va reuşi să finanţeze 45%. 70% dintre planurile de afaceri au fost transmise în ultimele cinci zile.

Criteriile de departajare au fost locurile de muncă nou create, numărul de locuri de muncă înfiinţate pentru persoane defavorizate, şomeri şi absolvenţi, achiziţia de echipamente tehnologice noi, activitatea pentru care a fost solicitată finanţarea. Numărul planurilor de afaceri finanţabile cu 100 de puncte a fost de 3.983, 4.566 au primit 95 de puncte, iar 104, doar 90 de puncte. 
 
Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii se va concretiza sub forma unui ajutor de minimis de cel mult 200.000 de lei, reprezentând 100% din cheltuielile eligibile. Firmele trebuie să fie deschise în 2017 și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă. Pentru ca planul de afaceri să fie acceptat trebuie ca aplicantul să obțină minimum 50 de puncte. 
 
Dacă potențialul beneficiar vrea să primească ajutorul de minimis de 44.000 de euro de la stat şi să aibă punctaj mai mare la evaluarea planului de afaceri, trebuie să facă angajări pe noua firmă. Acesta trebuie să prezinte, după aprobarea cererii de finanțare, contractul individual de muncă al noului angajat, încheiat pe 8 ore/zi.

Dacă majoritatea sumei trebuie investită în echipamente sau utilaje se obținea punctaj mare. În cadrul activităților creative din educație și sănătate pot fi finanțate şi cheltuieli de înființare a unui site. Nu poate fi folosit ajutorul de minimis pentru stocuri de mărfuri, materii prime sau amenajarea sediului firmei.  Chiria pentru spațiul în care se desfășoară afacerea și salariile pot fi suportate de stat.

Comenteaza