280.000 de locuinţe trebuie asigurate într-o lună

280.000 de locuinţe trebuie asigurate într-o lună
Cu toate că au mai rămas 37 de zile până când ar trebui să curgă amenzile, proprietarii de case şi apartamente din Cluj nu iau în serios iniţiativa guvernului.
Nici 2,5% dintre locuinţele din judeţul Cluj nu au asigurare obligatorie, deşi din ianuarie primăriile vor începe să îi amendeze pe cei care nu au încheiat poliţe.

Din această vară asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie. Potrivit Legii nr. 260/2008, toţi proprietarii au obligaţia ca până la 15 ianuarie să îşi asigure locuinţele, după această dată autorităţile locale având posibilitatea să îi amendeze pe cei care nu respectă legea. Cu toate că sumele pe care trebuie să le achite proprietarii sunt de 20 euro/an pentru clădirile de tip A (beton, cărămidă, lemn) şi 10 euro pentru cele din chirpici sau paiantă, clujenii nu s-au îngrămădit să încheie asigurări. Datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societate constituită prin asocierea a 13 companii de asigurări, care are sarcina de a emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, arată că din 15 iulie în Cluj s-au încheiat doar 7.315 poliţe, deci numai 2,5% dintre locuinţe sunt asigurate, din cele 290.230, câte figurau în 2009 conform Direcţiei Regionale de Statistică.

Cei mai activi au fost locuitorii din zona urbană. În oraşele din judeţ au fost semnate 4.566 de poliţe pentru apartamente şi 1.488 pentru case. În comune şi sate s-au semnat numai 313 poliţe pentru apartamente şi 948 pentru case, arată PAID. 7.202 asigurări s-au încheiat pentru clădiri de tip A, iar 113 pentru cele din chirpici sau paiantă. Pe lângă dezinteresul cetăţenilor faţă de aceste locuinţe, invocat de brokerii de asigurări, reprezentanţii PAID atenţionează asupra implicării autorităţilor. “Clujul, în frunte cu Primăria Cluj-Napoca, este printre puţinele municipii din ţară care nu au furnizat date despre fondul de locuinţe”, subliniază Radu Popescu, consilier în cadrul PAID. “Din judeţul Cluj, din categoria oraşelor, avem o singură primărie care ne-a trimis toate datele, cea din Câmpia-Turzii. În rest, avem raportări de la 9-10 sate şi comune”, susţine Gabriel Pantazi, consilier al PAID.

“Primăria Cluj-Napoca va comunica în termenul legal toate aceste date privind fondul locativ. Ele au fost deja trimise, iar PAID ar trebui să le primească în zilele următoare. Controalele nu vor începe decât în 2011, după ce PAID ne va comunica cine nu a încheiat aceste poliţe”, a precizat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. “Oamenii nu cunosc riscurile pe care le acoperă, nu ştiu cum funcţionează. Nici măcar o bună parte dintre brokeri nu au aceste informaţii. Pe de altă parte, câştigul brokerilor este de numai 5%, adică maximum un euro, de aici porneşte dezinteresul lor. Pentru locuitorii de la ţară asigurările nu acoperă şi valoarea dependinţelor, a celorlalte construcţii din curte, dacă nu sunt legate de locuinţa principală şi nici valoarea bunurilor din casă”, spune brokerul de asigurări Norbet Simf. O asigurare de 10 euro acoperă, prin lege, daune de până la 10.000 de euro, iar cea de 20 de euro, până la 20.000 de euro.

Bucureştiul stă cel mai bine

La nivel naţional, datele PAID arată că au fost încheiate numai 245.000 de poliţe, în condiţiile în care ar trebui asigurate 8,3 milioane de locuinţe. Cea mai bună situaţie se înregistrează în municipiul Bucureşti, judeţele Olt, Mureş şi Satu-Mare.

“Din 15 ianuarie asigurarea va deveni obligatorie, iar primăriile vor putea aplica amenzi. Potrivit legii, acestea sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei. Amenda însă nu este un scop în sine. Important este ca oamenii să conştientizeze necesitatea acestor asigurări”, a precizat Pantazi.


Comenteaza