3 milioane de euro înapoiate firmelor clujene

3 milioane de euro înapoiate firmelor clujene
Direcţia Generală a Finanţelor Publice va restitui agenţilor economici o parte dintre banii pe care statul îi datorează acestora din rambursările de taxă pe valoarea adăugată.

Societăţile din judeţ vor primi o gură de oxigen din partea statului. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj va restitui acestora 12,2 milioane de lei, bani datoraţi de stat din taxa pe valoarea adăugată (TVA). Deconturile se vor face în ordinea vechimii acestora.

Statul încearcă să scape de datoriile către agenţii economici. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat ieri că va rambursa în cursul acestei luni, la nivel naţional, TVA de 1,4 miliarde de lei. Aceasta este cea mai mare sumă restituită într-un interval atât de scurt până în prezent. La Cluj, valoarea restituirilor va fi de 12,2 milioane de lei. "În fiecare lună s-au făcut rambursări masive de TVA fiindcă dorinţa este de a se ajunge la zi cu aceste plăţi. La nivel judeţean, sumele restante, care au rămas de plată, au scăzut de la o lună la alta", subliniază Mihai Costin, director al DGFP Cluj. În Cluj, deconturile cu opţiune de rambursare totalizau la începutul lunii martie 17,19 milioane de lei.

În selecţia lunii curente au fost cuprinse în ordinea vechimii toate deconturile de TVA şi urmează să fie soluţionate prin restituire cele a căror vechime este de până la 26 ianuarie 2011. Deconturile cu compensare şi restituire totalizează la Cluj 12,4 milioane de lei. Din această sumă se vor restitui 12,2 milioane lei şi se vor compensa 0,22 milioane. Deconturile cu compensare integrală sunt în valoare de 0,96 milioane, iar cele cu compensare parţială, de 0,39 milioane. O sumă de 4,04 milioane de lei rămâne de rambursat în perioada următoare. Calendarul restituirilor va cuprinde două etape la Cluj. O primă tranşă, de 0,92 milioane de lei, va fi restituită în 24 martie, iar a doua, de 11,3 milioane, este planificată pentru 29 martie.

"Este un lucru bun pentru firme. Aceste datorii nu numai că trebuiau plătite de multă vreme, dar nici nu ar fi trebuit să existe. Plata trebuia să fie la zi, toate aceste întârzieri producând disfuncţii în circuitul banilor, iar unele firme care trebuiau să-şi recupereze TVA au acumulat, la rândul lor, datorii către furnizori. E o datorie morală, dar şi legală a statului să îşi onoreze datoriile către firme", a subliniat Iosif Pop, director al grupului IMO Cluj. "Pe de o parte, încasările la bugetul de stat au crescut în lunile ianuarie şi februarie, iar, pe de altă parte, au scăzut şi cheltuielile, ca urmare a restructurărilor din sistemul administrativ. Totodată, avem aceste acorduri încheiate cu organismele financiare internaţionale care obligă statul să stingă datoriile către mediul privat", explică Pop.

În decursul acestei luni ANAF a planificat restituiri de TVA de 1,4 miliarde de lei. "Este cea mai mare sumă restituită într-o lună. În 2011 continuăm să sprijinim mediul de afaceri şi încercăm să menţinem acelaşi ritm al rambursărilor de TVA pe tot parcursul anului", a precizat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. În martie se vor restitui efectiv 1,16 miliarde lei, diferenţa până la 1,4 miliarde fiind compensată. Deconturile cu compensare integrală sunt de 159,8 milioane de lei, iar cele cu compensare parţială, de 5,3 milioane. Conform calendarului, plata sumelor se va face în 8, 24 şi 29 martie. Prima tranşă este de 191,6 milioane de lei, a doua, de 326,9 milioane, iar ultima, de 645,4 milioane. Ultimele statistici arătau că datoriile statului către agenţii economici se ridicau la final de 2010 la 1,9 miliarde de euro, aici intrând şi facturi neplătite pentru activităţile prestate de privaţi.

Fonduri mai mari la buget

Încasările la bugetul consolidat al statului realizate de către DGFP Cluj au crescut în februarie cu 1,31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 241,9 milioane de lei. Conform DGFP, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la impozitul pe profit, unde încasările au crescut cu 11,1% (până la 25,1 milioane de lei) şi la impozitul pe venit.

Merkel a cerut banii pentru companiile germane

În vizita sa din toamnă în România, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a solicitat guvernului rambursarea restanţelor de 143 de milioane de euro datorate de statul român companiilor germane. "Am discutat cu premierul Emil Boc şi am subliniat că astfel de situaţii se răspândesc şi nu sunt productive pentru climatul investiţional. Considerând aceste restricţii privind bugetul public, totuşi prim-ministrul a afirmat că, pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate în sensul unui climat investiţional îmbunătăţit. Important este să nu rămână nişte cazuri vechi şi să avem o situaţie cu dificultăţi altfel decât este cazul", a spus Merkel.

 

 

Comenteaza